Belföld

Szociális munkásokkal fékeznék az iskolai erőszakot

Az ország valamennyi iskolájában jelen lévő szociálismunkás-hálózatot kíván létrehozni a kormányzat, hogy szakemberek foglalkozzanak a problémás gyermekekkel, gondjaikkal - közölte Nyitrai Imre helyettes államtitkár.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Teve utcai székházában az iskolai erőszak témakörében tartott konferencián a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkára azt mondta: a kormány elindított egy megújítást, egy megújulást, ennek folytatásaként hamarosan bevezetik a már több országban, főleg Angliában működő rendszert. Nyitrai Imre közlése szerint erre a hálózatra azért van szükség, hogy ne a pedagóguskarra tolják a szociális munkási feladatot.

Hatala József országos rendőrfőkapitány a Hanns Seidel Alapítvány támogatásával szervezett szakmai konferencia megnyitóján arról beszélt, az iskolai erőszak kezelése nem a rendőrség, hanem az oktatáshoz értő tudósok, szakemberek feladata, nekik kell megoldást találniuk arra, hogy ez a probléma minimalizálódjon, nem biztos, hogy a hatósági szankció a megoldás erre a kérdésre.

Az altábornagy megjegyezte: azokban az intézményekben, amelyek arra szolgálnak, hogy a gyerekeket az életre felkészítsék, munkára neveljék, a különböző csoportok, diák és diák, tanár és tanuló között is probléma alakult ki, az agresszió pedig növekszik, ezért az iskolai erőszak nagyon fontos kérdéssé vált napjainkban.

Feltette a kérdést, milyen felnőtté válhat az a gyerek, aki ilyen közegben szocializálódik, indulatainak teret enged, sérelmeit erőszakkal akarja rendezni. Előbb-utóbb felnőttként is ezt akarja továbbvinni, így potenciális elkövetővé válik, vagy a sértettek újra áldozatai lesznek ilyen cselekményeknek – mutatott rá az országos rendőrfőkapitány.

Az iskolai erőszak visszaszorításában a legfőbb feladatuk és felelősségük a szülőknek, a tanároknak és a hatóságoknak van – mondta Hatala József, hozzáfűzve ugyanakkor, hogy ezt a kérdést csak közösen lehet kezelni. Az ORFK vezetője ezért a megelőzés fontosságát hangsúlyozta, azt, hogy egy egységes normarendszerrel segítsék a gyerekeket, és ne büntessék őket.

Az egész napos szakmai konferencián az iskolai erőszak okairól, a helyzet javításáról tanácskoznak, bemutatva különböző országok gyakorlatát, konfliktuskezelő programokat, valamint a média szerepét és lehetőségeit kutatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik