Belföld

Ifjúságvédelmi őrjárat indult Miskolcon

Újraindították a Borsod megyei rendőr-főkapitányság - és a társhatóságok - a korábban már sikeres, úgynevezett ifjúságvédelmi őrjáratát Miskolc város területén. Az akció keretében az intézkedés alá vont gyermekek száma mára elérte a félezret.

A Miskolci Családsegítő Szolgálat Regionális Módszertani Központ és Gyermekjóléti Szolgálat Megyei Módszertani Központ, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya, a miskolci rendőrkapitányság és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Észak-magyarországi Regionális Felügyelősége miskolci kirendeltségének bevonásával korszerűbb, komplexebb formában indította újra az ifjúságvédelmi őrjáratot a borsodi megyeszékhelyen.

Borsod-Abaúj-Zemplén és ezen belül is Miskolc bűnügyi helyzetének elemezése, valamint az előző évek tapasztalatai alapján ugyanis megállapítható, hogy a tavalyi tanévben a város közterületein, forgalmasabb utcáin, parkjaiban, különösen a nagyobb bevásárló és szórakoztató központokban jelentősen megnőtt azon fiatalok száma, akik a magatartásukkal saját testi, lelki, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésüket veszélyeztetik – olvasható a dokumentumban.

A csavargás, áruházakban, közterületeken történő “bandázás” olyan viselkedési formák, amelyek magukban hordozzák a kriminalizálódás veszélyét – utaltak a szakemberek a tapasztalatokra. Az őrjárat 2010-ben havonta 5 munkanapon működik, így biztosítva a folyamatos jelenlétet a városban.

Az első akció februárban volt, a júniusi akció az árvízi helyzet, illetve a tanév vége miatt elmaradt, azonban július és augusztus hónapban is megtartották az ellenőrzéseket. A szolgálatellátás során elsősorban a családsegítő szolgálat jogosultságai kerülnek előtérbe, a rendőri jelenlét az igazoltatás és adatkezelés szempontjából fontos.

Az őrjáratban a családsegítő szolgálat két főállású utcai szociális munkás munkatársa vesz részt. A tevékenységüket nagyban segíti, hogy tavaly a szolgálat a miskolci középiskolákkal együttműködési megállapodást kötött a gyors és kölcsönös információcsere érdekében. A megállapodás alapján az utcai szociális munkások a helyszíni intézkedést követően e-mailben is megkeresik az érintett oktatási intézményt, majd az iskola által adott információk tükrében, a szülő írásbeli értesítése mellett döntenek az esetleges gyermekvédelmi intézkedésről.

Ez azért is fontos, mert az idei tanév munkájában változást hozott az Országgyűlés azon döntése, hogy a gyermekek után járó családi pótlék (iskoláztatási támogatás) kifizetését a tankötelezettség teljesítéséhez köti. Amennyiben az igazolatlan iskolai mulasztások száma az 50 órát eléri, a gyermeket a település jegyzője gyámhatósági eljárás során védelembe veszi és számára a támogatást természetben nyújtja.

A program sikerességére való tekintettel az edelényi rendőrkapitányság illetékességi területén is beindul az ifjúságvédelmi őrjárat. Elsősorban Edelényben és Szendrőben a szakemberekkel egyeztetve a tankötelezettséget elmulasztó, dohányzó, alkoholt fogyasztó, kolduló diákok kiszűrésére, elszámoltatására fókuszálnak majd. A megvalósításra a kapitányság belügyminisztériumi pályázaton nyert pénzösszeget használja fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik