Belföld

Döntöttek a közmédia vezéreiről

Újra vannak vezetőik a közszolgálati médiumoknak, miután a négy társaságot felügyelő kuratórium döntött a vezérigazgatók személyéről. Nagy meglepetés csak a Duna Tv-nél volt. A nemzet csatornájának ügyeit a HírTv műsorvezetője, Ókovács Szilveszter igazgatja majd.

Többórás vívódás után bólintott a négy névre a Balogh László vezette Közszolgálati Közalapítvány.

A nyolcfős testület a múlt héten már nekifutott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által küldött listának, de akkor a kétharmad miatt senki sem kapott bizalmat.

A mostani választásnál már elég volt az egyszerű többség, így sikerült a választás.

A négy közmédium vezérigazgatójának kinevezése a megválasztás napjától hatályos, a szerződéseket rögtön a kuratóriumi ülés után aláírták a vezérigazgatók, akik a következők:

MTV – Medveczky Balázs



Medveczky Balázs

Medveczky Balázs

A 41 éves Medveczky Balázs jelenleg az MTV alelnöke. A közszolgálati csatornánál 22 évvel ezelőtt kezdett el dolgozni. Akkor még csak felvételvezető volt, később gyártásvezetőként dolgozott.

Rudi Zoltán elnök 2008. márciusában nevezte ki a Magyar Televízió gazdálkodásért és stratégiatervezésért felelős alelnökének. Két nappal később a köztévé ügyvezető alelnöke lett. Medveczky Balázs nevéhez fűződik a Nap-keltével kötött szerződés felbontása.


MTI – Belénessy Csaba


Belénessy Csaba

Belénessy Csaba




A most 61 éves Belénessy Csaba 1972-ben már a Dunántúli Napló és a Pécsi Rádió külső munkatársa volt. 1981-ben a Pécsi Rádióhoz került.

1997-2004 között a Magyar Televízió (MTV) Rt. Regionális, Kisebbségi és Határon túli Főszerkesztőségének vezetője, 2000-ben A Hét főszerkesztője, 2000-2003 között az MTV Rt. hírigazgató-helyettese volt. 2004-2005-ben a Duna Tv alelnöki székét foglalta el. 2007-ben alapító főszerkesztője volt a Lánchíd Rádiónak. 2008. január 1-jétől az MTI Zrt. stratégiai alelnöke.

Duna TV – Ókovács Szilveszter



Ókovács Szilveszter

Ókovács Szilveszter




Az idén 41 éves Ókovács Szilveszter eredendően zenei pályára készült. 1992-ben végzett a győri Zeneművészeti Főiskolán mint magánénektanár és kamaraművész, majd 1997-ben a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián vette át operaénekes, énekművész és művésztanár diplomáját.

Médiakarrierje 1989-ben kezdődött a veszprémi Radio Jamben, de megfordult a Bartók Rádióban és a Lánchíd Rádióban. A televíziózással 2001-ben, a Satelit csatorna riportereként került kapcsolatba, majd 2002-től a HírTV műsorvezetője, szerkesztője.

Magyar Rádió – Jónás István



Jónás István

Jónás István




Az 55 éves Jónás István általános iskolai tanítóként kezdte pályáját. 1982-1991 között a Magyar Rádió ifjúsági főosztályának munkatársa, 1991-1997 között a Petőfi Rádió SzocioMűhely szerkesztőségének vezetője, 2001-ig produkciós főszerkesztője. 2001-2007 között a Kossuth Rádió belpolitikai szerkesztőségének helyettes vezetője volt.

2007-től a Lánchíd Rádió főszerkesztő-helyettese, majd 2008-tól megbízott főszerkesztője.

A vezérigazgató munkaviszonya felmentéssel, a munkaszerződésben szabályozott felmondással szűnhet meg.

Ha a vezérigazgató munkaviszonya azért szűnt meg, mert a közszolgálatiság érvényesülését – az egyelőre még megalkotás előtt álló – közszolgálati kódexben megfogalmazott elvárások teljesülését nem biztosította, akkor tíz évig nem jelölhető újra közszolgálati részvénytársaság vezérigazgatói posztjára.

Ha a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma nem fogadja el a vezérigazgató éves jelentését, akkor mérlegelheti a vezérigazgató munkaviszonyának megszüntetéséről szóló javaslat előterjesztését.

A közszolgálati részvénytársaságok ügyvezetését a vezérigazgató látja el, igazgatóság nem működik. A vezérigazgató gyakorolja mindazon hatásköröket, amelyeket a gazdasági társaságokról szóló törvény a részvénytársaság igazgatóságának hatáskörébe utal. A vezérigazgató jogosult és egyben köteles két vezérigazgató-helyettes kinevezésére.

A vezérigazgató hatáskörébe tartozik a műsorrend, a szervezeti és működési szabályzat megállapítása, továbbá gondoskodik a közalapítvány mellett működő, civil delegáltakból álló Közszolgálati Testület által kidolgozandó közszolgálati kódex végrehajtásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik