Belföld

Nem lesz elég a diploma a pedagógussághoz

Alkotói szabadság, és út a gyakornokságtól a tudóstanári címig az új pedagógus életpályamodell tervezetében.

Egy kétéves gyakornoki időszakkal kezdenék a jövőben a pedagógusok pályafutásukat az oktatási államtitkárság koncepciója szerint, amelynek része az egyéves alkotói szabadság is. Az új pedagógus előmeneteli rendszert legkorábban a 2012/2013-es tanévben vezethetik be.

Az MTI birtokába került 49 oldalas vitaanyag szerint a gyakornokok kötelező óraszáma tanítók és tanárok esetében 19 óra, óvodapedagógusoknál 27 óra. Nem vállalhatnak túlórát, nem lehetnek osztályfőnökök. Alapbérük 180 ezer forint, amely illetményalapként funkcionál.

A gyakornok egy minősítő vizsgát követően léphet be a Pedagógus I. fokozatba. Alapbére a gyakornoki alapfizetés 110 százaléka, tehát 198 ezer forint. A fokozatot elérő pedagógus lehet osztályfőnök és vizsgáztató tanár.

A Pedagógus II. fokozatot elérő pedagógus kezdő alapbére a gyakornoki fizetés 150 százaléka, (270 ezer forint). Feltétel a legalább 8 éves pedagógusi gyakorlat és a minősítés.

Mesterpedagógus az lehet, akinek van szakvizsgája, 14 éves munkaviszonya, valamint kiváló a második minősítése. A mesterpedagógusi fokozatot elért pedagógus legkisebb alapfizetése a gyakornoki alapfizetés 200 százaléka, tehát 360 ezer forint.

A Tudóstanársághoz PhD fokozat és legalább 14 éves pedagógiai gyakorlat kell, valamint szintén kiváló második minősítés. A Tudóstanár minimális alapbére a Pedagógus I. alapbérének 220 százaléka, tehát 435.600 forint.

A különböző fokozatokhoz tartozó eltérő bér mellett megmarad a háromévenkénti automatizmus is. A minősítést követően a pedagógus a következő fokozat első fizetési kategóriájába kerül, attól függetlenül, hogy hány év után szerezte meg azt.

55 éves kor felett a pedagógus dönthet úgy, hogy kevesebb óraszámban tanít, fizetése pedig csak az óraszámcsökkentés mértékének 50 százalékával csökken. Az új bértábla már nemcsak a megszerzett képesítéseket és a pályán töltött éveket veszi figyelembe, hanem a minősítés eredményét is.

Egyéves “alkotói szabadságra” a legalább Pedagógus II. fokozatot elért pedagógusok pályázhatnak. Az új pedagógus előmeneteli rendszer minden közoktatásban részt vevő pedagógusra vonatkozna, több mint 170 ezer pedagógust érintene.

A már pályán lévő pedagógusok első minősítése a 2017/2018-as tanév végéig megtörténik. Azokra nem vonatkozik a kötelezettség, akik az öregségi nyugdíjjogosultsághoz szükséges feltételeket a rendszer bevezetését követő 10. tanév (a 2022/23-es tanév) végéig teljesítik.

A vitaanyag a pótlékok rendezésére is kitér: legsürgetőbbnek az intézményvezetői és az osztályfőnöki pótlék megemelését nevezi. Az igazgatói pótlék a gyakornoki kezdő alapfizetés 40-60 százalékának, az osztályfőnöki pótlék pedig 15-25 százalékának megfelelő összeg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik