Belföld

A technika ördöge miatt bukhat a Lázár-javaslat

Nem lett meg a kétharmad a módosítókhoz, azonnal összehívták a Házbizottságot.

Nem sikerült megszerezni a kellő számú szavazatot az Alkotmánybíróság jogköreinek szűkítéséhez. A fideszesek azt állítják, igennel szavaztak, és elegen, de nem fogadta el voksukat a gép. Az elnöklő Balczó Zoltán kihirdette a hivatalos végeredményt – tájékoztatott a policity.eu a helyszínről.

A módosító indítvány elfogadásához a képviselők kétharmadának igen szavazatára lett volna szükség. Úgy tudni, a voksolás nem ment zökkenőmentesen: négy kormánypárti képviselő is azt mondta, hogy a szavazáskor nem működött a gépe. Balczó Zoltán az Országgyűlés jobbikos alelnöke ezért megkért több fideszes képviselőt, hogy szóban jelezze jelenlétét. Ekkor derült ki, hogy Meggyes Tamás képviselő valószínűleg nem tartózkodott a helyén, és elképzelhető, helyette más helyzezte be képviselői kártyáját a szavazógépbe.

Erre az MSZP-frakció “most jött be-most jött be” skandálással reagált. Balczó Zoltán azonnali házbizottsági ülést hívott össze a történtek után Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettesének kérésére, miután zűrzavar tört ki az ülésteremben.

A gépi szavazás szerint mindössze 257 szavazatot kapott az a módosító javaslat, amellyel a Ház Lázár János fideszes frakcióvezető alkotmánymódosítási indítványát változtatta volna meg. A módosítás elfogadásához az összes parlamenti képviselő kétharmadának szavazata kellett volna, azaz 258 igen voks.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik