Belföld

Keményen szabályoznák a médiapiacot

A Fidesz újabb törvények elfogadására készül, ami a média tartalmi elemeire is kiterjed.

A Fidesz még két új törvénnyel készül idén a média szabályozására, amelyek közül az egyik a tartalomszabályozásról és a kiskorúak védelméről szólna, míg a másik a piaci viszonyokat szabályozná – írta meg az Index.

A hírportál a birtokába jutott – egyelőre még csiszolatlan – törvénytervezetre hivatkozva arról számol be, hogy az új médiaszabályozás a hagyományos tévéadóknál egy újabb korhatárkarikát vezetne be, így megjelenhetnek a nyolc éven aluliaknak nem ajánlott műsorok is. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiatanácsa segíthet majd a besorolásban, így könnyebb lehet kikerülni az utólagos büntetéseket. Tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott műsorokat este 9 és hajnal 5 óra között, míg a tizennyolc éven aluliaknak nem ajánlott műsorokat este 10 óra után lehetne vetíteni.

A törvény rendelkezni fog a kiemelt műsorok kizárólagos közvetítési jogának szabályozásáról is: így nem fordulhat elő, hogy kizárólagosan egy – legalábbis szolgáltatóváltás nélkül – kevesek által fogható adón legyenek például a Bajnokok Ligája futballmérkőzései. A kiemelt eseményeket a lakosság kilencven százalékának elérhetővé kell tenni.

A törvénytervezet véget vetne a körülötte lévő műsorokhoz képest üvöltő reklámoknak is – számol be róla az Index. A szabályozás – bizonyos szabályok betartásával – szabad utat engedne a termékelhelyezésnek. Érdekesség, hogy a közszolgálati médiának az eddigi óránként hat perc helyett, kilenc perc reklámot engedélyeznének.

A piacfelügyeleti szabályokkal megakadályoznák, hogy a tematikus adókon kívül bármely tévécsatorna üzemeltetői újabb adókat indítsanak, ezenkívül korlátoznák a 35 százaléknál nagyobb nézettséggel bíró csatornákat vagy csatornacsaládokat. Ezeknek a cégeknek csatornáik eladásával kell csökkenteni az együttes nézettséget, de ha erre nem hajlandóak, a műsorstruktúrájuk átalakításával kell ugyanezt elérniük.

A parlament múlt héten fogadta el az új médialkotmányt, amelynek hatálya minden médiumra kiterjed. A jogszabály meghatározza a közönség jogait és a sajtó kötelezettségeit is. A sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslat 2011. január elsején lép életbe. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a médiaalkotmány – bár több ponton is jelentősen javult az eredeti javaslathoz képest – aránytalanul korlátozza a sajtó- és szólásszabadságot, ezért a szervezet bejelentette, hogy Alkotmánybírósághoz fordul.

AJÁNLOTT LINK:

Unalmasabb műsort kell adniuk a túl jó tévéknek (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik