Belföld

A nemzeti együttműködés, a sajtó és a repülés

A nyolc minisztériumból mindössze három méltatta válaszra a lapunkat, amikor a miniszterek és államtitkárok hivatalos kiküldetéséről kérdeztük a tárcákat. Nem lepődtünk meg az arányon, a tárcák kommunikációjának hiányosságai mindennapi tapasztalatunk. A kért adatok mellesleg a törvények szerint nyilvánosak.

Utólag bevalljuk: a kérdésünk egyfajta tesztje volt az új kormány tájékoztatási gyakorlatának. Azt tapasztaltuk ugyanis, hogy sokszor nem kapunk választ a legalapvetőbb kérdéseinkre sem. Hozzá kell tenni, az előző kormány idején sem volt egyszerű válaszokat kicsikarni a tárcáktól, de most nem ritkán válaszra sem méltatják az újságírókat.

A jelenlegi Alkotmány külön passzusban szögezi le, hogy jogunk van a közérdekű adatok megismeréséhez, valamint terjesztéséhez. A kedden elfogadott új médiaalkotmány szintén leszögezi, hogy „mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről, valamint a Magyar Köztársaság polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről.” Azt is egyértelműsíti az új törvény, hogy az állami és önkormányzati szervek, intézmények, tisztségviselők, a hivatalos és közfeladatot ellátó személyek kötelesek elősegíteni a tartalomszolgáltató tájékoztatási feladatának elvégzését. A közpénzek felhasználásának nyilvánosságáról emellett az üvegzsebtörvény is rendelkezik.

Nem csak a sajtómunkások problémájáról van tehát szó, hiszen ha az újságíró nem kap válaszokat a kérdéseire, akkor az újságolvasó sem tájékozódhat megfelelően a közügyekben.

A hatékonysági próba

Az utóbbi hónapokban a legtöbb esetben azt tanácsolják nekünk a tárcák kommunikációért felelős munkatársai, hogy a központi sajtóosztálynak címzett e-mailben tegyük fel kérdéseinket. Ezt mi is rendre megtesszük, de a tapasztalataink nem túl biztatóak, ami a válaszokat illeti.

Ezt a gyakorlatot modellezi a FigyelőNet múlt heti tesztje. Mind a nyolc minisztérium központi sajtóosztályára elküldtük október 26-án a kérdéseinket, amelyben arról kértünk tájékoztatást, hogy a kormány megalakulása óta a miniszter és a minisztérium államtitkárai hány hivatalos úton vettek részt, hová utaztak és milyen célból? Rákérdeztünk arra is, hogy mindez mennyibe került?

Még aznap érkezett válasz a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból, másnap a Vidékfejlesztési Minisztériumból és a Külügyminisztériumból. A többi néma csend. Pontosabban pénteken felhívtak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyik államtitkárságáról, hogy dolgoznak az ügyön, gyűjtik az utazások adatit, de nemigen lesz meg a válasz a héten. Nyolc minisztériumból öt tehát válaszra sem méltatott egy hete.

Nyilvános adatok

A kérdések nem államtitkokra vonatkoznak, sőt a Közzétételi törvény alapján a tárcáknak – a Magyar Államkincstártól kapott dokumentumok alapján – meg kellene jeleníteniük az utazások adatait a honlapjukon. Könnyű helyzetben volt az említett három minisztérium, hiszen – betartva a törvényt – a honlapjukon nyilvántartják az utazásokat, így csak elküldték a megfelelő linkeket.

Ezt megtehette volna a többi tárca is, nem véletlenül nem tették meg. A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma honlapján egyáltalán nincs ilyen táblázat, a Belügyminisztérium csak a 2009-es adatokat közli. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Honvédelmi Minisztérium oldalán – nem épp simán, de – megtalálható egy, enyhén szólva hiányos kimutatás a kiküldetésekről. A Nemzetgazdasági Minisztérium nem sért e tekintetben törvényt, feltünteti az utazások adatait egy – igaz, elég áttekinthetetlen – táblázatban. A tárca tehát valószínűleg nem eltitkolni akarta, egyszerűen az újságírói kérdés megválaszolását szabotálta.

Homályos repülések

A Külügyminisztérium honlapján megtalálható kimutatás szerint január 1-jétől augusztus 31-ig 351 millió forintot költöttek különböző kiküldetésekre, ebből az előző kormány minisztere 5 hónap alatt 8 milliót, az új miniszter 3 hónap alatt (augusztusig vannak adatok) mintegy 3 milliót utazott el. A Vidékfejlesztési Minisztérium szeptember végéig összesen 32,5 milliót fordított repülőjegyre és szállásra. Fazekas Sándor (kísérőivel) 7 milliót, elődje, Gráf József 6,4 milliót.

A Nemzeti Fejlesztés Minisztérium honlapján összesen 7 utazás van feltüntetve júniustól augusztusig. Ebből kettő Fellegi Tamás miniszteré (és kísérőié): egyszer voltak Brüsszelben 900 ezer forintért és egyszer Moszkvában 1,2 millióért. A Nemzetgazdasági Minisztérium vezetői csak júniusban és júliusban utaztak, összesen 2,8 millióért. Egész évben a tárca (és elődminisztériuma) 72 milliót költött.

A Honvédelmi Minisztérium táblázata – címe szerint – 2010 január 1-jétől tünteti fel az adatokat. Ha ez igaz, akkor júniusig senki nem utazott hivatalosan sehová a HM-ből. Júniustól szeptember végéig viszont a vezetők összesen 1,5 milliót utaztak el. Az nem világos, hogy ez hogyan jön ki, mert például a hétfős, ötnapos afganisztáni útra mindössze 32 ezer forintot „dobott ki” az Excell a táblázat készítőinek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik