Belföld

Ki adott engedélyt a tározóra?

Megpróbáltuk kideríteni, ki adott építési engedélyt a MAL tározójára, melynek gátja hétfőn szakadt át. A minisztériumok nem tudják, kihez tartozik az építési hatóságok ügye.

Egyelőre nem tudni, melyik építési hatóság adott engedélyt a Magyar Alumínium Zrt. Kolontárhoz közeli zagytározójára és ki ellenőrizte azt. Lapunk elsőként a területileg illetékes ajkai és a devecseri önkormányzatok építésügyi irodáihoz fordult.

Képgaléria

Képgaléria

Ajkán az építési és városgazdálkodási iroda vezetője, Kaufmann Pál közölte, hogy nem ők adták ki az engedélyt. Devecseren sem jártunk sikerrel, ott ugyanis tart a mentés és kárfelmérés, így senki sem tudta megmondani, a település hatósága ellenőrizte-e a tározó állékonyságát.

Sebaj, megkerestük a másodfokú építési hatóságot, a Veszprém Megyei Közigazgatási Hivatalt. Nagylaki Csilla hivatalvezető sem tudott pontos információval szolgálni, mint mondta, ők is „most nyomoznak”. Ami tény, a másodfokon eljáró hatóságnak nem volt dolga a MAL tározójával, építésügyi ellenőrzést ők nem végeztek.

Már tárcsáztuk is a Nemzetgazdasági Minisztériumot, ahol működik Építésügyi és Építészeti Főosztály, ám – a hivatali rendet betartva – a tárca kommunikációs osztályán kezdtünk, ahol rögtön közölték, hogy nem tudják, „hozzájuk vagy Fellegiékhez” tartoznak az építéshatóságok, de küldjünk emailt és ők majd válaszolnak vagy továbbküldik az illetékes minisztériumnak.

Azonnal küldtünk levelet, de közben bepróbálkoztunk „Fellegiéknél” a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. Ott sem tudtak arról, hogy hozzájuk tartoznának az építési hatóságok, de javasolták, hogy küldjünk emailt és majd válaszolnak – vagy továbbítják az illetékes minisztériumnak.

Küldtünk, várjuk.

Az iszapömlés legfrissebb híreiről ide kattintva olvashat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik