Belföld

Az egyik gyerek túlélte a vörösiszapot

A korábbi hírekkel ellentétben él a katasztrófa harmadik áldozatának tartott három éves kislány. Ennek ellenére mégis négy halottja van az iszapkatasztrófának. Még három eltűntet keresnek.

Kedden ellentmondó információk láttak napvilágot a vörösiszap-katasztrófa halálos áldozatainak számáról. Az ellentmondások abból fakadtak, hogy Kolontáron a tragédia után elterjedt: a négy gyermekes Juhász családnak két kislánya – a másfél éves Angyalka és a hároméves Dóra – is odaveszett az iszaplavinában – írja a Népszabadság.

Kedden délelőtt Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár és Pintér Sándor belügyminiszter is azt jelentette be a faluban tartott sajtótájékoztatóján, hogy az áldozatok között két kisgyermeket találtak. Később a katasztrófavédelem szóvivője és Bagyó Sándor, az eltűntek keresését végző speciális mentőcsapat vezetője is azt közölte: egyetlen – 14 hónapos – gyermek holttestét találták meg.

Kedden napközben a speciális egységek egy nő holttestére bukkantak Kolontár elöntött részén. Akkor úgy tűnt, már öt áldozatot találtak, bár minden hivatalos tájékoztatás csak négyről szólt. Most hogy kiderült, Dóra él, úgy tűnik, négy áldozat van.

Szerdán reggel Tili Károly, Kolontár polgármestere a napilap kérdésére megerősítette: a hároméves Dóra él. A kislány az iszapáradatban súlyosan megsérült és kórházba került, csakúgy, mint a szülei. Másik két testvére nem sérült meg, őket a rokonok vették magukhoz. A 14 hónapos Angyalkának a holtteste keddre virradóan került elő.

A hivatalos információk szerint tehát Kolontáron eddig négy halottat találtak – Angyalkán kívül egy középkorú férfit és egy nőt, valamint egy idős asszonyt. A továbbra is eltűntként nyilvántartott személyeket – három idős embert – egész éjszaka keresték a speciális mentők, de szerda reggelig egyiküket sem találták meg.

Három eltűnt embert keresnek még

Három embert keresnek még a katasztrófavédelem emberei Kolontáron, nincs újabb halálos áldozata az iszapömlésnek – tájékoztatta Bakos György, a katasztrófavédelem szóvivője szerda reggel az MTI-t.

Kolontáron a honvédség éjszaka helyreállította a megrongálódott hidat, így az eddig elzárt településrész is már megközelíthető; Devecserben éjszaka is szivattyúzták a vizet. Kolontáron senki sem töltötte átmeneti szálláson az éjszakát, Devecserben 31 embert helyeztek el – mondta el a szóvivő.

Bakos György közölte: nagyon sok segítséget kaptak, élelmiszer- és ruhafelajánlások érkeztek, ezek kiosztását is megkezdték.

A polgármesterek a nap folyamán Devecserben és Kolontáron tájékoztatót tartanak a lakosságnak az ÁNTSZ, a rendőrség és a katasztrófavédelem szakembereivel közösen arról, hogy hogyan közelíthetik meg a lakóingatlanaikat, milyen védőfelszerelésben és hogyan tudják még megmenteni az ingóságaikat – tájékoztatott a szóvivő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik