Belföld

Már négy halottja van az iszapömlésnek

Már négyre emelkedett az iszapömlés következtében elhunytak száma. Hét embert még keresnek, a szerencsétlenség után pedig közel 120 sérültet kellett ellátni.

Négyen haltak meg az iszapömlés következtében az ajkai térségben. Egy 35 éves férfi a járművében megfulladt, amikor a lezúduló vörösiszap felborította terepjáróját, egy idős ember pedig az otthonában halt meg, amikor a házára zúdult az iszaplavina. Egy 3 éves gyermeket szintén az otthonában érte a halál, a holttestét hétfő éjjel találták meg. A negyedik áldozat egy egyéves kislány, a 3 éves áldozat testvére.

7 eltűnt

Az Ajka közelében történt hétfői iszapömlés után hét embert még keresnek.

A honvédség nagy erőkkel folyamatosan dolgozik a maró hatású vörösiszappal elöntött területek kármentesítésén, az utcák fertőtlenítése már megkezdődött. Bakos György, a katasztrófavédelem ügyeletesének elmondása szerint 260 főt kellett kitelepíteni és 30 fő éjszakázik a devecseri átmeneti szálláshelyen. A terület őrzéséről a rendőrség és a polgárőrség gondoskodik.

Vizet visznek

Kedd hajnalban öt locsolóautóval ivóvizet visz a Főváros Közterület-fenntartó Zrt. a katasztrófa sújtottaknak az iszappal szennyezett területre. A locsolóautók tisztítási feladatokat látnak majd el. Az öt locsolóautóból álló konvoj 7-8 ezer liter vizet szállít az Ajka közeli településekre, ahol a szennyezett utakat tisztítják, miután az ivóvízellátás biztosított.

Hétfőn késő este 250 fekvőhelyet szállított Devecser térségébe a katasztrófavédelem az otthonaikat elhagyni kényszerült emberek számára.

KÉPGALÉRIA (fotó: Gáti András/FigyelőNet)

Iszapömlés Devecseren – KÉPGALÉRIA (fotó: Gáti András/FigyelőNet)

Vonat helyett busz

A vörösiszap-tározó átszakadása miatt a Budapest – Székesfehérvár – Szombathely vasútvonalon Ajka és Devecser között a pálya olyan súlyosan megrongálódott, hogy a vasúti közlekedés teljesen leállt. Devecser és Ajka között – Kolontár és Ajka-Gyártelep megállóhely érintése nélkül – vonatpótló autóbuszok szállítják utasainkat, emiatt jelentősen, 60-100 perccel hosszabb menetidővel számoljanak az erre utazók.

A másfél méter magasan áradó iszap 1500 méteres szakaszon tette tönkre a vasúti pályát, teljesen megrongálódtak a biztosítóberendezések és a felsővezeték-tartó oszlopok. A helyreállításig Devecser és Ajka között vonatpótló autóbuszok közlekednek, emiatt jelentősen, 60-100 perccel hosszabb menetidővel számoljanak az erre utazók.

A Szombathelyre, Pápára és Celldömölkre utazóknak a MÁV Zrt. azt javasolja, hogy a Budapest – Győr – Csorna – Szombathely elkerülő útvonalat válasszák az átszállás okozta kényelmetlenség, valamint a nagyobb késések elkerülése érdekében.


Lesz kártérítés, adományokat várnak

Kapnak kártérítést az iszapömlés károsultjai, de ennek a mértékét a kárfelmérések során állapítják majd meg – mondta Pintér Sándor belügyminiszter hétfő este Kolontáron, a védelmi bizottság ülése után. A károsultak elhelyezése megtörtént, a kártérítésről csak a károk felmérését követően tudnak dönteni.

Az otthonaikat elhagyni kényszerülő emberek számára ruha- és élelmiszer felajánlást várnak a segélyszervezetektől és ezek egyenlő elosztását az árvíz során kidolgozott új információs rendszer is segíti.

A miniszter tolmácsolta a katasztrófavédelem kérését, miszerint az elöntött lakóházakba senki nem mehet vissza, a kármentesítést pedig tiszta vízzel, vegyi anyag hozzáadása nélkül kell majd megkezdeni, mert egyenlőre nem ismert, hogy a vörösiszap vegyi anyagokkal kölcsönhatásba lépve milyen reakciót okoz.

A védelmi bizottság ülésén megjelent, az MTI-nek név nélkül nyilatkozó vízügyi szakértő elmondása szerint a katasztrófát a talajvíz okozta, a területen a múlt héten tartottak ellenőrzést, akkor még csak szivárgást észleltek a tározó 10. kazettájából.

Keresik a felelőst


A timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának gátszakadása nyomán kiáramló vörösiszap három települést öntött el, sok embert kitelepítettek. Az esti órákig a mentők 120 sérültet láttak el, ketten életveszélyes állapotban vannak. A mentésben nyolc tűzoltó, egy rendőr és egy katona is megsérült. A hatóságok vizsgálják a tulajdonos MAL Zrt. felelősségét, a cégnél a rendőrség helyszíni szemlét tartott.

KÉPGALÉRIA! (fotó: fotó: Gáti András/FigyelőNet)

KÉPGALÉRIA! (fotó: Gáti András/FigyelőNet)

Az iratok bizonyíthatják, hogy a zagytározó gátakat szakszerűen építették és használták – mondta Pintér Sándor.
Azokra a híresztelésekre, miszerint előzetes letartóztatásban van a cég vezetője, a miniszter úgy reagált, hogy előzetes letartóztatás, kihallgatás még nem történt.

Katasztrófahelyzet

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából hétfőn több százezer köbméternyi mérgező vörösiszap ömlött a szabadba gátszakadás miatt. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az iszap megduzzasztotta a Torna patak vizét, így a patakhoz közeli települések veszélybe kerültek. Az áradás végül három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. Hétfőn este Tüskevár térségében megkezdték a gát átvágását, hogy az uszadékot a mezőgazdasági területre engedjék.

Olvasói sztorik