Belföld

Iszapkatasztrófa: teljes káosz

Teljesen ellentmondó információk érkeznek a halottak, eltűntek számáról.

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem találtak újabb holttestet a vörösiszappal elöntött Kolontáron. Tili Károly polgármester ugyan ezt állíttotta több médiumnak, de később már azt mondta a Független Hírügynökségnek: téves volt az információ, továbbra is 3 áldozatról tudnak.

A negyedik halottról szóló információkat előzőleg a rendőrség is megerősítette, de percekkel később ők is visszavonták korábbi tájékoztatásukat. A legfrissebb információk szerint az áldozatok egy fiatal férfi, egy idős asszony és egy 14 hónapos kislány. Így egyelőre arról is ellentmondásosak a hírek, hogy hány embert keresnek még.

Stabil az állapota annak a három sérültnek, akit a Petz Aladár Megyei Kórházban kezelnek Győrben. Jakabos Péter, a kórház ügyeletes orvosa a köztévében azt mondta: az éjszaka nem történt különösebb változás a náluk kezelt betegek állapotában. Nehéz megmondani, a sérülteknek mennyi esélyük van a teljes felépülésre.

A legsúlyosabb sérültjük idős és egyéb betegségekben is szenved, az ő esélyei sokkal rosszabbak, mint azoknak, akik könnyebben sérültek meg. Egy 62 éves nő szintén súlyos sérüléseket szenvedett, az ő esélyeiről is nehéz nyilatkozni – mondta az orvos.

A győri kórház korábbi tájékoztatása szerint az egyik beteg állapota életveszélyes, a másik súlyos, a harmadik könnyebb sérüléseket szenvedett. Tamás László János főigazgató-főorvos hétfőn elmondta: egy középkorú férfit, egy 62 éves nőt és egy 70 év körüli férfit kezelnek. Az idős férfi a teste kétharmadán szenvedett égési sérüléseket, az ő állapota életveszélyes.

A közrádiónak a környezetvédelmi államtitkár azt mondta, nem múlt el a veszély. Eddig körülbelül egymillió köbméter vörösiszap ömlött ki, és még van utánpótlás, a cég nem szüntette meg az ömlést. Illés Zotán környezetvédelmi államtitkár felháborítónak nevezte, hogy egy akkora cég, mint a MAL Zrt. nem rendelkezik semmiféle tervvel egy ilyen katasztrófa esetén.

Később az államtitkár ökológiai katasztrófának minősítette a történteket.

A kiömlött vörösiszap, amely a timföldgyártás mellékterméke, a Mosoni-Dunáig is elérhet, a legfőbb veszélyhelyzetet most ez okozza. Az iszappal szennyezett Torna-patak vizét most a környező víztározókból hígítják. A katasztrófavédelem Kolontáron kihelyezett központot hozott létre, a helyszínen a rendőrség három század bevetési egységgel megemelte a létszámot, a lakókat a veszélyeztetett területekről kitelepítették.

A sok eső árthatott meg

Közben kiderült: legutóbb két hete ellenőrizték a hatóságok, hogy az előírásoknak megfelelően tárolják-e az ajkai timföldgyárban keletkező vörösiszapot a Kolontár és Devecser közti ülepítőben. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a köztévé reggeli műsorában elmondta: a tragédia után a vizsgálatok szakemberek bevonásával azonnal megkezdődtek, ezeket ma is folytatják. Továbbra is borzalmas időjárás nehezíti a mentést.

Már folyik a kármentesítés a vörösiszappal elöntött településeken ott, ahol az iszap már lehúzódott. Több ezer tonna gipszet hordanak a katasztrófasújtotta területekre – mondta a Klubrádiónak Ajka polgármestere. Schwartz Béla közölte, a gipsszel teljesen ártalmatlanítani tudják az iszapot és már kijelölték azt a területet, ahová elszállítják. A városvezető szerint több milliárd forintba fog kerülni a kármentesítés.

Vonat helyett buszok járnak Ajka és Devecser között

Az iszaplavina másfél kilométer hosszan tönkretette a vasúti töltést a Székesfehérvár-Szombathely vonalon. A MÁV közleménye szerint az újjáépítés napokig eltart majd, addig buszok szállítják az utasokat Ajka és Devecser között. Jelentős 1-2 órás késésekre kell számítani. A vasúttársaság a Budapest-Győr-Szombathely felé közlekedő vonatokat ajánlja az utazóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik