Belföld

Nyugdíjállamosításból fedezné a hitelforintosítást a Jobbik

A Jobbik változatlanul a devizahitelek államilag támogatott forintra váltását sürgeti, azon az árfolyamon, amelyen fölvették őket. A párt ennek mintegy 800 milliárd forintos költségét a magánnyugdíj-pénztárak államosításából és a bankadóból fedezné.

Hegedűs Tamás frakcióvezető-helyettes a Jobbik „válságmegoldó csomagjának” részleteit ismertetve szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a magánnyugdíj-pénztárak államosítása mintegy 1.200-1.300 milliárd forint azonnali megtakarítást eredményezne, majd rövid időn belül még egyszer ennyit, ezután pedig évi 300-400 milliárd forinttal csökkentené a költségvetés kiadásait.

„Ezzel a lépéssel nemcsak kiküszöbölnénk az elmúlt évek legnagyobb makrogazdasági szélhámosságát, hanem a megtakarítások egy részéből megteremthetnénk a forrását a devizahitel-állomány konszolidálásának” – összegzett.

A magyar állam korábban ezermilliárdokkal konszolidálta a nehéz helyzetbe került bankokat, így eljött az ideje annak, hogy most tizedakkora összegből az eladósodott magyar családokon segítsen.

Arra a kérdésére, hogy a magán-nyugdíjpénztárak kezelőinek várható ellenállását hogyan törnék le, Hegedűs Tamás kifejtette: ha a kormány nem akarja a kétségtelenül konfliktusokkal járó jogi útra terelni az államosítást, kézenfekvő megoldás lenne, hogy az állam alapítson egy, a magán-nyugdíjpénztáraktól megszokott előnyöket nyújtó pénztárat, amely – a többi között alacsonyabb működési költségeivel és az állampapírhozamok szinte automatikus jóváírásával – „ki tudná üresíteni” a magánnyugdíj-pénztárakat.

A jobbikos politikus emlékeztetett arra, hogy noha jelenleg is van lehetőség a devizahitelek forintosítására, kevesen élnek vele, mivel a forinthitelek továbbra is drágák. Ezt a jegybanki alapkamat mérséklése orvosolhatná, ami azonban a „minden demokratikus kontroll felett álló” Magyar Nemzeti Bank hatásköre, ráadásul ez a lépés a forint árfolyamát veszélyeztetné – mondta.

Hegedűs Tamás szerint a lakossági devizahitel-állomány extrémen magas szintje „túszul ejtette” a magyar gazdaságpolitikát. Mint mondta, elképzelhető olyan gazdasági helyzet, amikor a kormánynak érdeke, hogy elengedje a forint árfolyamát, ezt azonban nem teheti meg, ha több százezer család utcára kerülését kockáztatja vele. Hozzátette, hogy a lakosság eladósodottsága a vásárlóerőt csökkenti, és ezzel végső soron a gazdasági növekedést gátolja.

A devizahitelek forintosításának terheiben az állam és az ügyfelek mellett a válságot részben előidéző pénzintézeteknek is osztozniuk kell, így a Jobbik a bankadóból befolyó összeget is erre fordítaná – ismertette Hegedűs Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik