Belföld

Kevesebb a szervátültetés

Öt év alatt 2,5-ről 2,4 milliárd forintra csökkent a transzplantációra fordított pénz, mégsem ez a fő ok.

A számvevőszék legfrissebb jelentése szerint a pénzzel együtt kevesebb lett a szervátültetés: 2005-ben 389, 2009-ben már csak 354 ilyen beavatkozást végeztek el magyar betegeken. A csökkenésnek mégsem a pénzhiány a legfőbb oka.

A számvevők vizsgálata alapján 60-70 százalékos növekedés kellene ahhoz, hogy elérjük a két évvel ezelőtti átlagos uniós átültetési arányt. Ehhez meg kellene duplázni a pénzt. Legnagyobb a lemaradásunk a májátültetésnél, de a legnagyobb gondot a vesetranszplantációk jelentik.

Az ÁSZ több komoly hibát talált a transzplantációk terén. Például nincs egységes regisztrációs rendszer és nemzetközi együttműködés. Emiatt előfordul, hogy donor éppen van, befogadó beteg viszont nincs, emiatt a szerv elvész.

Hiányosságot talált az ÁSZ a tüdőátültetésre Ausztriával kötött szerződésben. Miközben egy műtét átlagköltsége 15-ről csaknem 22 millió forintra nőtt 2005 óta, a kivitt 144 tüdőből csak 54-et ültettek be magyar betegbe. Az ÁSZ javasolja a kormánynak a hiányosságok kijavítását, különös tekintettel a lakosság tájékoztatására, hogy növekedjék a szervfelajánlások száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik