Belföld

A Belügyminisztérium nyugtat: nem kell félni

„A kormánytagokkal vagy a képviselőkkel szemben miért nincs ilyen vizsgálat?"

A Belügyminisztérium előterjesztette “az egyes rendészeti tárgyú törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatát, amelyet a kormány még nem tárgyalt meg, így az a kormány hivatalos álláspontjának egyelőre nem tekinthető – tudatta a tárca. A Belügyminisztérium közleménye szerint kiemelt cél a rendvédelmi szervek és a közigazgatás tekintélyének helyreállítása, a közszolgálat törvényes működésének biztosítása az alkotmányos keretek között, amely mellett egyetlen becsületes közszolgálatot ellátónak sincs félnivalója.

Előzőleg nagy vihart kavart az a hír, amely szerint minden eddiginél szigorúbb megbízhatósági vizsgálatra számíthatnak a hivatásos állományúak, ha a parlament elfogadja a rendészeti tárgyú törvénycsomagot. A rendőrök, tűzoltók, illetve a köztisztviselők esetében nemcsak azt vizsgálnák, hogy elkövettek-e valamilyen bűncselekményt, hanem azt is, hogy a munkájukat szakszerűen végzik-e. Az érdekképviseletek nem értenek egyet a javaslat minden pontjával.

Mint ismert legutóbb kedden vett őrizetbe a Borsod megyei ügyészség hét sátoraljaújhelyi járőrt, akiket már hónapok óta megfigyelt a belső ellenőrzés. Az új javaslat a megfigyelésen kívül minden olyan titkosszolgálati eszközt engedélyezne, amelyhez nem kell bírói engedély.

A legtöbb belügyi és rendvédelmi dolgozót tömörítő szakszervezet szerint a javaslat súlyosabb vizsgálatnak veti alá a dolgozókat, mint egy C típusú átvizsgálás – mondta az MR1-Kossuth Rádiónak Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. Szerinte az is aggályos, hogy a csapdaállításnál a provokáló is elkövetheti a bűncselekményt.

„A kormánytagokkal vagy a képviselőkkel szemben miért nincs ilyen vizsgálat? És miért nem terjednek ki ezek a megbízhatósági vizsgálatok az ügyészekre, a bírákra? És ki ellenőrzi az ellenőröket?” A szakszervezet a jövő szerdán egyeztet a Belügyminisztériummal a tervezetről – mondta Bárdos Judit. A BRDSZ abba belemenne, hogy minden köztisztviselő essen át egy C típusú átvilágításon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik