Belföld

Már kevesebben vagyunk tízmilliónál

24.hu
24.hu

2010. 09. 06. 14:02

Átfordulhatott a népességszámláló - erősítette meg a szakember.

Átfordult a népességszámláló, vélhetően már tízmilliónál kevesebben élünk Magyarországon. A Nagycsaládosok Országos Szövetségének kalkulációját megerősítette az MR1-Kossuth Rádiónak a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettese is.

Pongrácz Tiborné szerint a statisztikai adatoknál a kivándorlók miatt a valós adat kevesebb lehet. Pontosabb képet csak jövő ősszel kaphatunk, akkor lesz ugyanis a népszámlálás, de a jövő nem sok jóval kecsegtet.

A közvélemény-kutatások szerint ma húsz magyar fiatal 24 gyermeket tervez, de ebből végül a statisztikák szerint csak 13 születik meg. A szakemberek ezért sürgetnek olyan szociálpolitikai intézkedéseket, amelyek elősegítik, hogy a tervezett gyermekek megszülethessenek.

Eddig valamennyi kormány célul tűzte ki a népességfogyás megállítását, de kísérleteik kudarcba fulladtak. Tavaly már nem is kormányzati kezdeményezésre, hanem a Magyar Tudományos Akadémia javaslatára alakult meg a Népesedési Kerekasztal.

Az említett szociálpolitikai intézkedéseken kívül több más megoldást is felvetettek a politikusok az elmúlt években. Ilyen volt például a bevándorlók betelepítése, amely nagy vitákat kavart, vagy az, hogy a szülők választhassák meg, születendő gyerekük fiú legyen-e vagy lány.

Az EU tagországai közül jelentősen csökkent Németország lakóinak száma is. Ott a gyermek 14 hónapos koráig járó szülői pótlékkal, bölcsődék, óvodák építésével igyekeznek megállítani a népesség fogyását, az apák pedig több hónapig otthon maradhatnak gyermekeikkel.

Hollandiában és Franciaországban összehangolják a családi és a munkahelyi kötelezettségeket: a hollandoknál a nők 75 százaléka részmunkaidőben dolgozik. A franciák anyagilag is támogatják az otthoni gyermekgondozást: az állam fizet a nagymamának vagy az arra kiképzett szomszédnak, ha négy órában vigyáz a kicsire, és a cégeknél is vannak gyermekmegőrzők, adókedvezmény fejében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.