Belföld

Orbán Viktor Rómában van

Komoly elmozdulás állam-egyház kapcsolatában.

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős államtitkára reggel Rómába utazott, hogy csatlakozzon a magyar miniszterelnökhöz, akivel részt vesznek az olasz főváros közelében megrendezett keresztény törvényhozók kongresszusán.

A vasárnapig zajló eseményen, melyet Castelgandolfoban a gyakorló hívő törvényhozók és egyházi személyek részvételével rendeznek meg, a jelen kor erkölcsi értékeiről konzultálnak. A keresztény törvényhozók nemzetközi hálózata most alakul meg.

A kormányfő szóvivője szerint a nemzetközi szervezet célja évente fórumot biztosítani a gyakorló hívő törvényhozóknak és egyházi személyeknek azért, hogy konzultálhassanak a korunk kihívásaival kapcsolatos erkölcsi értékekről, és képzéseket is szervezzen számukra.

Komoly elmozdulás történt az állam és az egyházak közötti bizalom helyreállításában, de emellett fontos a kapcsolatok stabilizálása és kiszámíthatósága is. Ezt állapították meg a felek, amikor a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára a történelmi egyházak vezetőivel találkozott.

Az MTI-hez ma eljuttatott közlemény szerint a megbeszélésre “a magyar társadalom érdekében végzett közös munka előremozdításának szándékával, a partnerség szellemében került sor”.

Szászfalvi László tegnap fogadta hivatalában Erdő Péter bíborost, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökét, Bölcskei Gusztáv püspököt, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnökét, Ittzés Jánost, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökét, valamint Feldmájer Pétert, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökét – tudatta a tárca.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik