Belföld

Nem fogadták el a nagyberuházásokat bíráló jelentést

Az elutasított jelentés politikai ráhatásokat vélt felfedezni több fővárosi beruházásnál.

Három igen, egy nem és három tartózkodás mellett nem fogadta el a Fővárosi Közgyűlés nagyértékű beruházásokat vizsgáló bizottságának összefoglaló jelentését a grémium szerdai ülésén.

A szocialista Andó Sándor nemmel szavazott, a szintén szocialista Tüttő Kata, valamint az SZDSZ-es Szabadai Viktor és Várhegyi László tartózkodott a szavazáson. Tüttő Kata azt mondta: azért tartózkodik, mert az általános megállapítások már nem érvényesek feltétlenül a beruházásokra. Az elutasított jelentésben többek között az állt, hogy időről időre – a szakmai megfontolásokat figyelmen kívül hagyva – politikai ráhatások jelentek meg a Margit híd felújításánál, a 4-es metró építésénél, illetve a Kossuth téri mélygarázs beruházásánál.

A bizottság tárgyalta a 4-es metró beruházásával kapcsolatos jelentést is, amelyet végül három igen és négy nem szavazattal szintén nem fogadtak el. Ebben a jelentésben az állt, hogy nem állapítható meg biztonsággal, hogy jól előkészített a projekt, az irányítási struktúrában hiányosságok vannak, az alapvető hatásköri és felelősségi viszonyok pedig hiányosan vannak meghatározva. Ezenkívül rögzítik, hogy rossz volt az előkészítés, több jogi anomália is előfordult, valamint 60 milliárd forinttal kevesebb támogatást kapott a projekt az uniótól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik