Belföld

Ma negyedóra alatt is leéghetünk

A kalap, napszemüveg és napkrém "mesterhármasa" nélkül nem ajánlatos ma kimenni az utcára. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre ugyanis nagyon erős UV-B sugárzást prognosztizált, ezért fokozottan védekezzünk a leégés ellen. Keddtől viszont már nem kell tartani a nagyon erős UV-B sugárzástól.

Hétfőn a riasztási értéket elérő (7,5-ös) nagyon erős UV-B sugárzás várható az egész országban – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Keddtől azonban már átmenetileg visszavonják az UV-B riasztását.

A tűző napon való tartózkodást mindenképp kerülni kell, különösen 11 és 15 óra között, amikor a napsugarak nagy beesési szöge miatt ilyenkor a legerősebb a sugárzás. A normál bőrtípusnál már 17 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.
Kalapot a fejre!

A védelem egyik fontos eszköze a megfelelő öltözet. Kerüljük a mélyen kivágott, ujjatlan felsőket. Ajánlatos minél sötétebb és sűrűbb szabású ruhát felvenni, mert azok jobban kiszűrik a sugarakat, mint a világos, lenge szövésű anyagok. Érdemes kalapot hordani, amely védi a fejet és a tarkót, valamint némileg az arcot és a szemet is. Napszemüveget viszont csak akkor viseljünk, ha valóban UV-szűrős lencséje van, és a teljes szemüreget elfedi.

Ma negyedóra alatt is leéghetünk 1Kenjük magunkat!

A megfelelő ruházat mellett ne feledkezzünk el a védelem másik fontos eszközéről, a napkrémről sem. A bőrgyógyászok minimum 15-ös, a vízparton ennél még magasabb faktorszámú krémeket javasolnak. A fényvédőkrém vastagságát vagy faktorszámát mindenképpen emelni kell olyan exponált területeken, mint a váll, orr, amely nagyobb szögben fogadja a napsugarakat. Az anyajegyek, „májfoltok” is fokozott védelemre szorulnak.

A napkrémeket a víz, az izzadság lemossa a bőrről, ezért legalább háromóránként pótolni kell, de ha megmártózunk a vízben, utána egyből kenjük be magunkat. Fokozott figyelem szükséges a vízpartokon, mert a víz, a parti homok visszaveri, ezzel felerősíti az UV sugarakat.

tizes skála

Magyarországon, a klimatikus viszonyokat figyelembe véve 10 fokos skálát alkalmaznak az UV sugárzás mérésére. Tőlünk délre haladva egyre nő a maximális érték, Törökországban vagy Görögországban például 13 vagy még magasabb fokolású skálát használnak.

Ne csak a nyaralás során, a vízparton tartózkodva gondoljunk a napkrém használatára, hanem a napi munka – különösen ha szabadban, építkezésen vagy a földeken dolgozunk –, illetve sportolás közben is. Járművekre várva, a városban sétálva keressük az árnyékot, de vigyázzunk: a fák csak részleges védelmet nyújtanak, a levelek felületéről ugyanis tükröződnek a káros sugarak.

Jégesővel jön a vihar

A keddi nap folyamán északnyugat felől elszórtan várható
zivatar, de a keleti, északkeleti megyékben késő estig még nem
valószínű. A zivatarokat erős vagy viharos széllökés (50-85 km/h), jégeső (általában 2 cm alatti jégátmérő), és jelentős csapadék (5-20 mm) kísérheti. Néhol heves zivatar is kialakulhat – erre a legnagyobb esély délnyugaton van – amelyhez károkozó szélroham (90km/h), nagyméretű jég, és esetleg felhőszakadás társulhat – olvasható az OMSZ honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik