Belföld

Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás

Az új kormány eskütétele óta rengeteg tisztviselő kapta meg a selyemzsinórt. Van, aki már összepakolt, van, aki munkajogászhoz fordul, de vannak, akik önként adták be a felmondásukat. Szavazzon, ön a régi vagy az új vezetőben bízik-e jobban?

Harsányi László – Jankovics Marcell, Nemzeti Kulturális Alap, elnök

Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1

Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező tölti be augusztus 2-ától a Nemzeti Kulturális Alap elnöki tisztét miután Harsányi László június végén kérte felmentését Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől.

Bővebben >>

Mezős Tamás, Tamási Judit, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, elnök

Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter július 22-én felmentette tisztségéből Mezős Tamást, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökét, és megbízott elnökként Tamási Juditot nevezte ki a szervezet élére.
Bővebben >>

Wittich Tamás – Pintér István, Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, főigazgató

Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter július 12-én felmentette Wittich Tamást, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatóját hétfőn, helyére Pintér Istvánt, az NFH észak-magyarországi regionális igazgatóját nevezte ki aznapi hatállyal.

Bővebben >>

Andrási Miklós – Szarvas Ferenc, MÁV, elnök-vezérigazgató



Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1 Július 8-án Szarvas Ferencet nevezte ki a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójának a nemzeti fejlesztési miniszter. Andrási Miklós, a vasúttársaság eddigi vezetője július 31-ig a helyén marad, utána közös megegyezéssel távozik a cég éléről. A miniszter a MÁV Zrt. igazgatóságát és felügyelő bizottságát július 31-i hatállyal visszahívja, és a vezető testületek új tagjait augusztusig nevezi ki.

Bővebben >>

Barát Gábor – Mészáros József, Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, főigazgató

Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1

Július 7-ei hatállyal mentették fel tisztségéből Barát Gábort, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetőjét. A főigazgatót Orbán Viktor miniszterelnök menesztette Réthelyi Miklós miniszter javaslatára. Barát Gábor helyére július 8-i hatállyal Mészáros József szociológia professzort nevezik ki.

Bővebben >>

Falus Ferenc – Paller Judit, Országos Tisztifőorvosi Hivatal, országos tiszti főorvos

Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1

Felmentéssel megszüntette Falus Ferenc országos tiszti főorvos határozatlan idejű kormánytisztviselői jogviszonyát július 7-ei hatállyal Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) vezetésével Barnóczy Sándorné Paller Judit regionális tiszti főorvost bízták meg. A miniszter szerint ”új kezdethez új személy kell”.

Bővebben >>

Tóth Gábor – Tóth Tamás, Budapesti Rendőr-főkapitányság, főkapitány


Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1


A budapesti rendőrfőkapitányt, Tóth Gábor vezérőrnagyot Tóth Tamás, az V. kerületi rendőrkapitányság vezetője váltotta a Budapesti Rendőr-főkapitányság élén július 1-jei hatállyal. A legfőbb poszt mellett a belügyminiszter szinte az összes rendőri vezetőt leváltotta, áthelyezte.

Bővebben >>

Tatár Attila – Bakondi György, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, főigazgató


Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1


Ugyancsak Július 1-jén Pintér Sándor felmentette beosztásából az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetőjét is, és az OKF élére azonnali hatállyal Bakondi Györgyöt nevezte ki, aki a 2000-es évek elején már irányította a szervezetet. Az OKF eddigi vezetője, Tatár Attila altábornagy csütörtöktől rendelkezési állományba kerül, a felmentett főigazgatót Pintér Sándor a Belügyminisztériumba rendelte munkavégzésre, beosztásáról később gondoskodik.

Bővebben >>





Petőfi Attila – Csizner Zoltán, Nemzeti Nyomozó Iroda, igazgató





Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1


Július 1-jén az NNI eddigi vezetője, Petőfi Attila, az ORFK bűnügyi főigazgatója lett, a NNI élére az eddigi helyettes, Csizner Zoltán került. Dr. Petőfi Attila rendőrezredes 1986 óta teljesít szolgálatot a Rendőrség állományában.

Kezdetben a Budapesti Rendőr-főkapitányságon különböző beosztásokban dolgozott, majd 2004-től a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság igazgató-helyettese lett. Ezzel egy időben aktívan részt vett a Nemzeti Nyomozó Iroda kialakításával kapcsolatos szervezési és koordinációs feladatok végrehajtásában.

Bővebben >>

Farkas Ádám – Szász Károly, Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, elnök


Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1


Farkas Ádám június 30-i hatállyal mondott le a PSZÁF elnöki tisztségéről. A köztársasági elnöknek megírt értesítőjében azzal indokolta döntését, hogy munkáját szakmai és nem politikai alapon végezte, és miután a választások előtt alig egy évvel nyerte el a mandátumát, lemond az új jelölt javára. Az államfő Szász Károlyt nevezte ki az elkövetkezendő hat évre a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökévé.

Bővebben >>

Szikora János – Vida Ildikó, APEH, elnök





Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1



Június 28-án Szikora János APEH-elnököt nem érte váratlanul, hogy Matolcsy György nemzetbiztonsági miniszter menesztette posztjáról azzal az indokkal, hogy a tárca vizsgálata szerint leállíttatta a Malév köztartozásának behajtását. A távozó elnök közölte, hogy már három hete összepakolt. Helyébe Vida Ildikó, az APEH egykori vezetője lép.

Bővebben >>


Bencze József – Hatala József, ORFK, rendőrfőkapitány


Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1


Már június 25-én kiszivárgott, hogy az ORFK élén megtalálták az új vezetőt. Bencze József két évig dolgozhatott országos rendőrfőkapitányként, akit most Hatala József, jelenleg nyugdíjas rendőrtábornok fog váltani. Bencze volt többek közt az V. kerület rendőrfőkapitánya, a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára és kormány-főtanácsadója, majd a Gazdaságvédelmi Koordinációs Bizottság elnöke, a Vám- és Pénzügyőrség rendészeti főigazgatója is volt. 2007-ben Bene László utódjaként országos rendőrfőkapitánnyá nevezték ki.

Bővebben >>



Szűts Ildikó – Schmidt Pál Péter, Magyar Posta, vezérigazgató





Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1



Június 25-én a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő MNV Zrt. új igazgatósága első ülésén megszüntették Szűts munkaviszonyát, és helyére Schmidt Pál Pétert nevezték ki. Több sajtóorgánumban tévesen megjelent, hogy ő az új köztársasági elnök unokaöccse, de nincsenek köztük rokoni szálak. A galibát vélhetően a Schmidt-Schmitt elírása okozhatta.

Bővebben >>

Székely Gábor – Szentpétery Kálmán, Magyar Szerencsejáték Zrt, vezérigazgató


Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1


Szűts Ildikóval egy időben, június 25-én váltották le posztjáról Székely Gábort, a Magyar Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatóját. A társaság vezérigazgatói posztjára Szentpétery Kálmán került
kinevezésre” – áll a döntésről tájékoztató közleményben. Az új igazgatóság tagjává választották 2013. május 31-ig Szentpétery Kálmánt, Baranyay Lászlót, Kollár Károly Attilát, Komondi Zsoltot, Nánásy Csabát és Tóth Tamást.

Bővebben >>


—-Huszti András – Mikusi Zsolt, HM Központi Kiképző Bázis, parancsnok—-



Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1

Június 24-én jelentették be Huszti András dandártábornok menesztését. A honvédség szentendrei Központi Kiképző Bázisának parancsnokát július 1-jei hatállyal mentette fel Hende Csaba honvédelmi miniszter. A magas rangú katonát egyúttal nyugdíjazzák is. Hende Csaba honvédelmi miniszter Mikusi Zsolt ezredest, a bázis parancsnokhelyettesét nevezte ki a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis élére. Mikusi ezredes néhány napja érkezett vissza Afganisztánból, ahol Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) főparancsnokságán, Kabulban szolgált hat hónapig.

Bővebben >>

Kárpáti Zsuzsanna – Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet, főigazgató





Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1


Kárpáti Zsuzsanna, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet főigazgatójának vezetői megbízatását június 22-én azonnali hatállyal visszavonta Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter. A volt főigazgató határozott idejű, ötéves szerződést írt alá, közalkalmazotti vezetői kinevezése 2012-ig szólt. Úgy nyilatkozott, hogy szerinte jogszabályellenes a felmentése, ezért munkajogászhoz fordul. Feladatkörével ideiglenesen Nagy Árpád gazdasági igazgatót bízták meg

Bővebben >>

Rozgonyi Krisztina – Szalai Annamária, Nemzeti Hírközlési Hatóság, elnök


Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1


Rozgonyi Krisztina június 15-én mondott le posztjáról. A vezetőt még február 1-jei hatállyal nevezte ki Bajnai Gordon. A Fidesz tervei szerint azonban a nyáron összevonják az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT), valamint az NHH-t, s helyettük létrejön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Az index információi szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság élére Szalai Annamária, az ORTT delegáltja a legesélyesebb jelölt.

Bővebben >>




Horváth Zsolt Csaba – Sárdi Erika, Nemzeti Közlekedési Hatóság, elnök


Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1


Közös megegyezéssel szűnt meg június 14-én Horváth Zsolt Csabának, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnökének munkaviszonya, utódának Sárdi Erikát (róla még nem találtunk képet), a Miniszterelnöki Hivatal Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának korábbi osztályvezetőjét nevezte ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.

Bővebben >>


Kamarás Miklós – Horváth Gergely, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., vezérigazgató





Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1



Június 11-én Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter közös megegyezéssel szüntette meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. addigi vezérigazgatója, Kamarás Miklós munkaviszonyát, és Horváth Gergelyt, a Betonút Zrt. és a Keler Zrt. volt vezérigazgatóját nevezte ki a vagyonkezelő élére.


Bővebben >>




Matos Zoltán – Horváth Péter Magyar Energia Hivatal, elnök




Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1

Június 11-én mondott le elnöki megbízatásáról és egyben közszolgálati jogviszonyáról a Magyar Energia Hivatal elnöke, Matos Zoltán. Lemondását Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter elfogadta. A miniszterelnök Horváth Pétert (róla nem találtunk képet) a hivatal élére a nemzeti fejlesztési miniszter javaslatára – 2010. július 1-jei hatállyal – hatévi időtartamra nevezte ki.

Bővebben >>



Belyó Pál – Vukovich Gabriella, KSH, elnök


Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke június 10-i hatállyal lemondott posztjáról, helyére Vukovich Gabriella, a KSH korábbi alelnöke került. Belyó Pál 2009 novemberében került a KSH élére, a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ által lefolytatott pályázat alapján, és a statisztikáról szóló törvény értelmében a miniszterelnök hat évre nevezte ki.


Bővebben >>

Tömböl László – Benkő Tibor, Honvéd Vezérkar, főnök


Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1

Június 6-án Hende Csaba honvédelmi miniszter előterjesztésére Sólyom László köztársasági elnök Benkő Tibor altábornagyot nevezte ki a Honvéd Vezérkar főnökének, elődjét, Tömböl László vezérezredest előző napi hatállyal mentették fel megbízatásából.

Bővebben >>




Vági Márton – Petykó Zoltán, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, elnök





Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1



Június 4-én azonnali hatállyal menesztette Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) eddigi vezetőjét, Vági Mártont. Utóda az 51 éves Petykó Zoltán lett, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara korábbi elnöke. A biztosítékot az verte ki, hogy az ügynökség kulcspozíciókban lévő felső vezetőkkel kötött megállapodásokat a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetésről, melyekkel az állami szervezet nagy összegű végkielégítésekre kötelezte el magát.

Bővebben >>



Szilvásy István – Állami Egészségügyi Központ, főigazgató


Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1


A honvédelmi miniszter első intézkedései között, június 1-jén mentette fel az Állami Egészségügyi Központ főigazgatóját, Szilvásy Istvánt. A távozó főigazgató már előtte politikai tisztogatás előfutárának tekintette az ellene irányuló „támadásokat”. Hende Csaba honvédelmi miniszter a szakmai és morális válsággal indokolta a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Magyar Honvédség vezetésében kezdeményezett személyi változásokat.

Bővebben >>

Tordai Csaba – Borókainé Vajdovits Éva, Magyar Közlöny, felelős szerkesztő


Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1


A leggyorsabb kirúgás Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszterhez kötődik, aki az új kormány első munkanapján, május 31-én mentette fel Tordai Csabát, a Magyar Közlöny felelős szerkesztőjét, az igazságügyi és rendészeti minisztérium korábbi főosztályvezetőjét, Borókainé Vajdovits Évát jelölte ki a tisztségre május 30-ai hatállyal. Az ő férje egyébként Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője, a korábbi Orbán-kormány szóvivője.

Bővebben >>

Erős János – Baranyay László, Magyar Fejlesztési Bank, vezérigazgató





Lapátra tett vezetők – Fejcserés támadás 1



Május 7-én Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. vezérigazgatója maga ajánlotta fel lemondását az új kormány illetékes miniszterének. Szerinte ez egy bizalmi pozíció, amelyre a mindenkori kormánynak kell jelöltet állítani. Az új vezetőt, Baranyay Lászlót Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter június 17-én nevezte ki.

Bővebben >>

Kiben bízott jobban?

Az összeállítás elkészítésében közreműködött Erős Dorka, a Sanoma Médiaakadémia hallgatója.














Ajánlott videó

Olvasói sztorik