Belföld

Budapest szennyvizének fele az új tisztítón megy keresztül

Átadták a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepet hétfőn.

Ünnepélyesen átadták hétfőn a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és kapcsolódó létesítményei beruházást, ami 429 millió euróból (jelenlegi árfolyamon mintegy 122 milliárd forint) valósult meg.

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere a megnyitón elmondta, hogy a beruházási összeg 65 százaléka az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatása, 20 százalék állami forrás volt és 15 százalékot a Főváros állt a költségekből.

A most átadott beruházás még folytatódik az év végéig a harmadik tisztítási fokozat megteremtésével és a monitoring kiépítésével. Ezeknek a költsége eléri a 62 millió eurót.

Az ÉlőDuna Projekt részeként megvalósult beruházást 2004-ben kezdték el, és a telep mellett hét kilométer hosszú szennyvízcsatorna is épült. Az átadott szennyvíztisztító 100 százalékos biológiai tisztítást tesz lehetővé. Budapest öt Velencei tavi vízmennyiséget kitevő szennyvízének felét itt tisztítják.

Demszky Gábor szavai szerint ez a közép-európai régió legnagyobb környezetvédelmi, közlekedési és árvízvédelmi beruházása, ami minden posztszocialista ország nagyvárosának mintát jelent.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes az MTI kérdésére elmondta, hogy csatornadíjaktól függően a beruházás megtérülése az első 6-7 év után kezdődne meg. A főpolgármester a megnyitó beszédben érintette a szerződésben vállalt fővárosi kötelezettséget a csatornadíjak alakításáról. A múlt év decemberében azért terjesztettek a közgyűlés elé 17 százalékos csatornadíj emelést. A közgyűlés 4 százalékot fogadott el, ami azt jelenti, hogy a későbbiekben jelentősebb áremelésre lesz szükség – mondta Demszky Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik