Belföld

Kolláth: alkotmánysértő, ha nem egyértelmű, mi a “szerv”

Kolláth, ha bíró lenne, nem folytatná le az eljárást, az alkotmánybíróságtól kérne véleményt.

Az alkotmányjogász szerint jogbizonytalanságot eredményez, hogy az Orbán-kormány törölte az államháztartási törvénynek azt a passzusát, amely szerint nyilvános az állami cégek gazdálkodása, illetve vezetői fizetése. Kolláth György ezt alkotmánysértőnek tartja.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanakkor arra hivatkozik: az állami vagyonról szóló törvény szabályozza a kérdést. Ebben az áll: az állami vagyonnal gazdálkodó szerv közfeladatot ellátó szervnek minősül, vagyis adatai nyilvánosak.

A Blikk szerint az állami cégek hivatkozhatnak arra, hogy rájuk nem vonatkozik a “szerv” kifejezés. Ez a szaktárca szerint nem jelenthet kibúvót, Kolláth György alkotmányjogász szerint azonban lényeges a kérdés és a minisztérium nem tisztázza, csak magyarázza a helyzetet.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: a magyar államnak az adófizetők pénzét tekintve nem lehetnek titkai. Szerinte a sajtótörvény miatt a cégeknek a média megkeresésére a jövőben is válaszolniuk kell.

Ha a törvénymódosítás nem állná ki az idő próbáját, és a vállalatok erre hivatkozva mégsem adnák meg a kért információkat, a jogszabályt meg kell változtatni, a Fidesz-frakció pedig ebben az esetben a nyilvánosság mellé fog állni – tette hozzá a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik