Belföld

Akik összecsapnak Budapestért

Bár a lista még bővülhet, kialakulni látszik a főpolgármester-jelöltek névsora. Esélyes csak egy van, baloldali jelölt három is. Az fn.hu szubjektív bemutatója, Demszky Gábor lehetséges utódairól.

Fidesz – Tarlós István

Akik összecsapnak Budapestért 1

A 62 éves városvezető a rendszerváltást követően 16 évig volt Óbuda első embere. Kezdetben az SZDSZ színeiben, majd függetlenként politizált, hogy 2006-ban megérkezzen a Fideszhez. Közben olyan események tették ismertté nevét, mint a Diákszigettel folytatott küzdelme, melynek hevében azt is megpróbálta elfogadtatni a szervezőkkel, hogy „a fiatalkorúak védelmében, de a másként gondolkodók biztonságának érdekében is, semmi néven rendezett homoszexuális jellegű felvilágosító, vagy egyéb címen folytatott műsorok nem lesznek.” Ezt az intézkedést később bíróság ítélet helyezte hatályon kívül. Legutóbb Orbánék őt indították Demszky Gábor kihívójaként, ám Tarlós merev rendpártisága pár tízezer szavazattal kevesebbet hozott a győzelemhez szükségesnél. A Fidesz jelöltje mindenesetre reménykedhet, mivel a 2002-es főpolgármester-választáson második fideszes elődje augusztustól köztársasági elnök lesz.

pro és kontra

Mellette szól: Rendet akar csinálni
Ellene szól: Ahogy csinálná

MSZP – Horváth Csaba

Akik összecsapnak Budapestért 1

A 40 éves Horváth neve a 2002-es szocialista invázió nyomán került a köztudatba, amikor az MSZP még népszerűségnövelő tényező volt. Így kerülhetett a reklámügynökségével 1998-ban még Katona Béla főpolgármesterségét propagáló fiatal szocialista a II. kerületi polgármesteri székbe. Mivel 2006-ban kizuhant alóla a kerülete, így az MSZP végül őt (és Hagyó Miklóst) nyomta le Demszky torkán a budapesti koalíciós egyeztetéseken. Horváth lett az oktatást, a kultúrát és az egészségügyet felügyelő főpolgármester-helyettes, így kevesebb pénz felett rendelkezett, mint Hagyó, viszont Horváth ma is szabadlábon van. Pártjára jellemző módon már megszületett a döntés a jelöltségéről, mikor még mindig tárgyaltak, hátha akad egy elfogadhatóbb jelölt. Az eddigi nyilatkozataiból úgy tűnik, ismét a Fidesz rémével való fenyegetés áll a programja középpontjában.

pro és kontra

Mellette szól: Ismeri Budapestet
Ellene szól: Az MSZP támogatja


LMP – Jávor Benedek

Akik összecsapnak Budapestért 1

A Lehet Más a Politika 38 éves jelöltje Pannonhalmán végzett, majd az ELTÉ-n lett biológus, környezetvédő. A politikával a Védegylet alapítójaként került kapcsolatba, 2005-ben pedig ő volt Sólyom László elnöki kampányának egyik szervezője. Két évre rá már az LMP-t alapításán dolgozott, végül a frissen a Parlamentbe került párt frakcióvezető-helyettese lett. Mint azt az fn.hu megírta, az LMP is több főpolgármester-jelöltben gondolkozott, felmerült Róna Péter közgazdász neve, az utolsó pillanatban pedig Somfai Ágnesé, ám a befutó Jávor Benedek lett, személyében csökkentve az esélyét annak, hogy a szocialisták visszaléptessék emberüket egy közös, baloldali aspiránsért cserébe.

pro és kontra

Mellette szól: Fenntartható város ígérete
Ellene szól: Kevés választó ismeri

Jobbik – Staudt Gábor

Akik összecsapnak Budapestért 1

Egyelőre a Jobbiké a legfiatalabb jelölt, Staudt Gábor ugyanis alig múlt 27 éves. A jogot végzett politikusnak nincs önkormányzati tapasztalata híján, volt ugyanis diák- és hallgatói önkormányzat tagja is, 2002 óta pedig a XXII. kerületi német kisebbségi önkormányzat tagja. 2006-ban a Jobbik színeiben jutott be a Budafok-Tétényi képviselőtestületbe, majd a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület megalapítása után 2010-ben az Országgyűlésbe is bejutott. Pártja a nemzetbiztonsági bizottságban kínált neki elnöki posztot, ám Staudt nem ment át a titkosszolgálat C típusú átvilágításán.

pro és kontra

Mellette szól: Ért a joghoz
Ellene szól: Magyar Gárda Egyesület alapító

MSZDP-Tisztelet Társasága – Schmuck Andor

Akik összecsapnak Budapestért 1

Kapolyi László vetette fel nevét, majd rövid megfontolás után rábólintott a jelöltségre Schmuck Andor. Már a kilencvenes években igyekezett egyre nagyobb befolyást szerezni az MSZP-ben, nevéhez fűződik az Űrgammák című sorozatból kinőtt Xénia Láz Egyesület létrehozása is, majd a politikából kiutasítva volt erotikus magazin főszerkesztője, a Magyar Motorsport Szövetség elnöke, mostanában pedig a Tisztelet Társaságának elnökeként próbálja kézben tartani a szavazóképes nyugdíjasokat. Ő az egyetlen jelölt, aki azzal dicsekedhet, hogy az esküvőjén Korda György és Fodor Zsóka voltak a tanúk.

pro és kontra

Mellette szól: Szót ért a nyugdíjasokkal
Ellene szól: Főként a nyugdíjasok állnak vele szóba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik