Belföld

Kétmillióval nőhet Simor fizetése

Csaknem kétmillió forinttal nőhet Simor András nettó havi fizetése az egykulcsos adó teljes bevezetés után, ha marad a jelenlegi bruttó alapbére.

Közel kétmillió forinttal nőhet Simor András jegybankelnök havi nettó fizetése az egykulcsos adó teljes bevezetése után, ha nem változik a jelenlegi bruttó alapbére – számítható ki az fn.hu kalkulátorával.

A jegybankelnök bruttó alapbére 8 millió 340 ezer 300 forint, ebből jelenleg 4 millió 328 ezer 830 forintot kap kézhez. Az egykulcsos adó teljes bevezetése után 6 millió 321 ezer 380 forint lenne viszont a nettó bére, változatlan bruttó alapbért föltételezve.

Simor András hétfőn azt mondta, hogy a jegybank vezetői magasabb fizetéssel nem megvesztegethetőek, alacsonyabb fizetéssel nem büntethetőek. A jegybankelnök szerint a személyi függetlenség a jegybanki függetlenség egyik pillére, ezt védik a magyar törvények és az unió szabályrendszere.

Mint egy korábbi cikkünkben fölhívtuk a figyelmet, az Európai Központi Bank (EKB) nyilvános állásfoglalásai is arra utalnak, hogy a kormány nem csökkentheti a jegybank vezetésének a fizetését.

Ha Simor András bruttó fizetése mindezek ellenére 2 millió forintra csökkenne, a nettó bére akkor is jelenősen kisebb arányban csökkenne, mint a bruttója – ha az egykulcsos adó teljes bevezetése utáni nettó bért tekintjük. Ebben az esetben ugyanis 1 millió 471 ezer 50 forintot kapna, tehát a jelenlegi nettó fizetésének nagyjából a harmadát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik