Gazdaság

Simor helyrerakta Orbánt

Nem a fizetéshez, hanem a törvényességhez ragaszkodom, a szerződéseket be kell tartani - jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Simor András emlékeztetett arra a hétfői a Monetáris Tanács kamatdöntő ülése után tartott sajtótájékoztatón, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének fizetéséről az Orbán-kormány javaslatára, a jegybanktörvény változtatása keretében 2001-ben döntött az Országgyűlés.

Amennyiben újra módosítani kívánja a törvényt az Országgyűlés, akkor a kormánynak van lehetősége javaslatot tenni a következő, a jelenlegi vezetés mandátumának lejárta után általa kinevezendő jegybanki vezetés jövedelmére – tette hozzá.

A jegybank független

A magyar gazdaság – csakúgy mint a nemzetközi gazdaság – helyzete továbbra is törékeny, éppen ezért az Európai Unió vezetői mindent megtesznek azért, hogy valamennyi tagország betartsa a közösen megállapított szabályokat és megállapodásokat – közölte az MNB elnöke. Hozzátette azt is, hogy a gazdaság stabilitásának két kiemelten fontos eleme a hiány mértékének megtartása, valamint a jegybankok függetlenségének megőrzése. E két kérdésben az unió vezetői határozottak és egyértelműek.

A 29 pontban

A hónap elején ismertetett 29 pontos akciótervben javasolta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy havi bruttó kétmillió forintos fizetési plafont vezessenek be a költségvetési szférában, beleértve ebbe a jegybankot is. A jegybank elnöke havi 8 millió forint felett és két alelnöke is jóval a kétmilliós határ felett keres.

“A mindenkori vezetés jövedelmét sem felfelé, sem lefelé módosítani nem lehet, erről a kormánnyal egyeztetni sem módom, sem lehetőségem nincs” – fogalmazott az elnök. Véleménye szerint a szerződéseket be kell tartani. Hozzátette: a jegybank vezetői magasabb fizetéssel nem megvesztegethetőek, alacsonyabb fizetéssel nem büntethetőek.

Ez a személyi függetlenség a jegybanki függetlenség egyik pillére, ezt védik a magyar törvények és az unió szabályrendszere – figyelmeztetett Simor András. A kormánynak lehetősége van javaslatot tenni az általa kinevezendő következő jegybanki vezetés jövedelmére, s erről van mód egyeztetni – közölte az elnök. Végül Simor András elmondta: a Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztsége minden szakember számára nagy megtiszteltetés és hatalmas felelősség. “Nem a fizetéshez, hanem a törvényességhez ragaszkodom” – mondta a jegybank elnöke.

“Népszerűnek látszó, ám e két pillért támadó politikai felvetések veszélyesek és kudarcra vannak ítélve. Esküm a jegybank vezetésére és a függetlenség megőrzésére kötelez” – fogalmazott az elnök.

E függetlenség egyik legfontosabb eleme, hogy a jegybank maga választja meg munkatársait, valamint javadalmazásuk mértékét – közölte Simor, hozzátéve, hogy a magas színvonalú munka mellett a hatékonyság szempontja is döntő. Ezt támasztja alá az is, hogy az elmúlt kilenc évben a jegybank személyi költségei 17 százalékkal csökkentek, miközben az államigazgatás hasonló költségei ugyanebben az időszakban mintegy száz százalékkal nőttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik