Belföld

Akinek a kétharmad is kevés

Félre a parlamenti szokásjogokkal – véli az fn.hu-nak adott villáminterjújában Mátrai Márta. A Fidesz politikusa javasolta azt, hogy pártja gyakorlatilag egyedül dönthessen olyan független pozíciók betöltéséről, mint az alkotmánybírók vagy az Állami Számvevőszék elnöki széke. A kétharmad egyetértett vele.

Hétfőn elfogadta a parlament a fideszes Mátrai Márta javaslatát, hogy az alkotmánybírákat jelölő bizottság nyolc tagja közül négyet a Fidesz adjon, egyet-egyet pedig a többi frakció. Egy alkotmánybírói jelöléshez 5 szavazat kell, vagyis a Fidesz 4 és a KDNP 1 képviselőjének bólintása elég egy – a kormánypártoknak szimpatikus – független alkotmánybíró kinevezéshez. Mátrai Mártát kérdeztük.

Miért javasolja a „parlamenti fékek” kivételét egy kétharmados többség birtokában?

Azt gondolom, természetes, hogy a választási eredmény arányában delegálunk képviselőket a bizottságokba.

Miért természetes? Horn Gyula annak idején négyötödös döntést irányzott elő a saját kétharmada ellenére.

Hiteltelen, hogy a Jobbik és az LMP példálózik Horn Gyulával.

Elnézést, ezt most én kérdeztem.

Én meg azt mondom, az ellenzék tagjai ott vannak a bizottságokban, hallathatják a hangjukat.

Azért nem ugyanaz, hogy lehet véleményük kisebbségben, vagy valóban dönthetnek…

Igen, az elmúlt nyolc évben megtanultuk, hogy milyen, ha a kormánypárt nem kíváncsi a véleményünkre, de most máshogy lesz. 2010-et írunk, új időszámítás kezdődik.

És az új időszámítás része, hogy az ellenzék nélkül döntenek független posztok betöltéséről? Vége annak a szokásnak, hogy az ellenzék legalább egyes bizottságokban döntési helyzetbe kerülhet?

A parlament munkáját a házszabály és a – jelenleg ideiglenes – alkotmány szabályozza, nem valamiféle szokásjog.

Akkor miért van egyáltalán ellenzéki vezetésű bizottság? Nyilván nem az alkotmány rendelkezik erről.

Ezekben az esetekben volt egy külön megállapodás, én nem voltam ott. 12 éve vagyok a parlament tagja, nagyon sok minden megakadt a bizottságokban. Azonnal be kell tölteni az olyan független testületek hiányzó helyeit, mint az alkotmánybíróság vagy az Állami Számvevőszék elnöke!

Az ellenzék hangja

MSZP – Tóbiás József: Meg kívánjuk adni az esélyt a Fidesznek, hogy a kormányoldal a többség birtokában is konszenzusos jelölteket találjon a posztokra. Annak ellenére veszünk részt a jelölő bizottságokban, hogy a Fidesz egyedül akar dönteni a jelöltekről.

Jobbik – Novák Előd: A Fidesz kísérletet sem tett a megegyezésre, úgy akarja elvenni a két fontos ellenzéki jogosítványt, azaz a négyötödös szabályt és azt, hogy az alkotmánybírókat jelölő bizottságba minden frakció egy-egy tagot delegál a hatályos szabályok szerint. Ezt nemzeti együttműködésnek nevezni arcátlanság.

LMP – Karácsony Gergely: A jelenlegi parlamenti viszonyok között a jelöltek kiválasztásának befolyásolására az ellenzéknek egyedül a jelölő bizottságban nyílna módja, de “ezt a lehetőséget is elvette a Fidesz”, amely “felszámolja a fékek és ellensúlyok rendszerét” és ez a lépés “nem is tudom már hányadik csapás a demokráciára”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik