Belföld

SZEF: alkotmányt sért az igazságügyi tárca leendő vezetője

A SZEF szerint alkotmánysértő javaslatot terjesztett be az igazságügyi miniszterjelölt és a két államtitkárjelölt.

A kormánytisztviselővé átminősítendő köztisztviselők szakszervezetei határozottan tiltakoznak a három kormánypárti képviselő – Navracsics Tibor, Rétvári Bence és Répássy Róbert – által benyújtott javaslat ellen. Az egyebek mellett kilátásba helyezi: két hónapos felmondási idő mellett bárkit indokolás nélkül eltávolíthatnak munkahelyéről.

Ezt alkotmányellenesnek és nemzetközi egyezményekkel is ellentétesnek tartja a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. A SZEF azt kéri az Országgyűléstől és a házelnöktől, hogy ne fogadják el a „statáriális” gyorsasággal tárgyalt javaslatot.

Az érdekképviseletek vezetői úgy fogalmaztak: minden kormányzatnak nyugodt, feszültségmentes munkavállalói körre van szüksége. A változtatással azonban kidobják a szakértelmet, és „egy nagyon durva politikai zsákmányrendszer bevezetése” történhet. Ha az Országgyűlés hétfőn mégis elfogadja a törvényjavaslatot, alkotmányos normakontrollt kérnek, de az esetleges sztrájklehetőséget sem vetik el – tették hozzá.

Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára úgy fogalmazott: az időzítés és a módszer is meglepő. Nem egyeztettek az érdekképviseletekkel, pedig a törvény nemcsak a célzott kört, a 8-10 ezer kormánytisztviselőt, hanem a 65 ezer fős köztisztviselői réteget is érinti.

Szerinte nincs szükség erre a törvényre, a jelenlegi szabályok kellő mozgásteret biztosítanak a személyi feltételek változtatásához, a javaslat nemzetközi egyezményt sért, diszkriminatív, bonyolítja és nem egyszerűsíti a bürokratikus rendszert.

Ha indoklás nélkül fel lehet menteni egy 20 év alatt kiképzett, kormányoktól független, esküjét teljesítő dolgozót, akkor a kormánytisztviselők kiszolgáltatottak lesznek a mindenkori politikai rendszernek, miközben hagyni kellene őket dolgozni, mert ők nem politikai, hanem szakmai munkát végeznek – fogalmazott Fehér József.

Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára azt mondta: a törvényjavaslatban épp a lényegről, a szakmaiságról nincs szó. Az új jogszabály meggyorsítaná az elbocsátást, de a másik oldalon megszigorítja a távozást. Véleménye szerint a törvény azt sugallja: a közszolga pótolható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik