Belföld

Nem zúdul Miskolcra a Hámori-tó

Miskolcon attól félnek az emberek, hogy a város felett, Lillafüreden lévő Hámori-tó gátja az esőzések miatt átszakadhat. A vízügyi szakember ezt cáfolja, a gátőr szerint pedig ha további két métert emelkedne a mesterséges tó vízszintje, csak akkor lenne veszélyben a város.

Ha a Hámori-tó gátja átszakadna, akkor a lezúduló víztömeg elmosná az alatta fekvő miskolci városrészeket – Alsó- és Felső-Hámort biztosan. Csont Csaba, az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense az fn.hu-nak elmondta: ez a rémhír már régóta kering, ám nem fenyegeti veszély a várost. Ha ilyesmire számítanának, akkor már ő is csomagolna – tette hozzá.

Egyes blogokban, hírportálokon az is szerepelt, hogy akkor, ha a tó vízszintje eléri a kritikus pontot, meg kell nyitni a zsilipeket, és a Szinvába engedik a vizet. A szóvivő szerint erre nincs és nem is lesz szükség, ugyanis a tavat lezáró gátba egy olyan túlfolyórendszer van beépítve, mint amilyen a mosdókagylók lefolyójában akadályozza a túlfolyást – mondta hétköznapi hasonlattal élve a szóvivő.

Az fn.hu egyik – nem megerősített – miskolci forrása szerint a Hámori-tónál dolgozó gátőr azt jelezte: még legalább két méteres szintemelkedés kellene ahhoz, hogy a víz „kicsapjon” a tóból.

Kétszer már átszakadt a gát

A lillafüredi Hámori-tó 1200 méter hosszú, 4-8 méter mély, átlag 400 ezer köbméter vizet tárol. A fenékre rakódott iszap mélysége 25-30 méter. A tavat a Garadna és a Szinva patak összefolyásánál, völgyzárógát létesítésével hozták létre. 14 állandó és 11 időszaki forrás táplálja.

Forrás: Civertan.hu

Forrás: Civertan.hu

A víztározóval a vasverő hámorok vízigényét igyekeztek kiszolgálni, a tervek már 1770 táján megszülettek. A gátépítés az újmassai kohóval egyidőben, tehát 1810-ben kezdődött. A gát eredetileg sövényfonás közé döngölt agyagból készült. Ez a megoldás azonban nem bizonyult a legmegfelelőbbnek, ugyanis 1913-ban átszakadt. A helyszínen talált tufatömbökkel burkolták, ami az 1932. évi leomlásig ki is tartott.

Ekkorra az agyagmagra rárakott tufakövet a vándorpatkányok annyira „aláaknázták”, hogy a tó felőli oldal mintegy 30 méteres szakaszán a burkolókövezet lecsúszott. A tulajdonos erdészet – gátszakadástól félve – kinyittatta a fenékzsilipet. A lezúduló nagy tömegű víz elöntéssel fenyegette Alsó-Hámort, ezért a kilakoltatást is megkezdték. Eközben azonban észrevették, hogy az út jobb oldalán levő padka magasabb, mint a leomlásnál levő vízszint, és így árvízveszedelem nincs. A miskolci utászok a szakadást sok köbméter fenyőrúdból készített szőnyeggel és sok-sok köbméter kővel betömték. 1932-33-ban az agyagmagot cementbe rakott kővel újraburkolták.
(Forrás: Wikipedia és Lillacamp.hu)

Május 16-án így nézett ki Hámor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik