Belföld

Megalakult a rendszerváltó frakció

Megalakult a Fidesz és a KDNP frakciója is, várhatóan azonban még szerdán frakciószövetséget is kötnek. A Fidesznek önmagában nem lenne meg a kétharmada, csak a 36 fős kereszténydemokrata képviselőcsoporttal, amely a negyedik legnagyobb lesz csak a parlamentben. Ennek a felszólalások és a parlamenti tisztségek elosztása miatt van jelentősége. Lázár és Harrach lesz a frakcióvezető.

Megalakult a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselőcsoportja – jelentette be Navracsics Tibor, a Fidesz leköszönő frakcióvezetője szerda délelőtt az Országház Felsőházi termében. Navracsics Tibor a két képviselőcsoport alakuló ülésén elmondott rövid köszöntőjében úgy fogalmazott: az elmúlt négy év a demokrácia és a jogállam védelmével telt el Magyarországon.

A Fidesz-KDNP kétharmados többségét a választópolgárok akarták és akarják, ezt a többséget ők legitimálták – hangsúlyozta Semjén Zsolt a KDNP-frakció megalakulását követően.

A két párt frakciószövetséget is kötött. A Fidesz és a KDNP összesen 263 képviselőt delegál a parlamentbe, ám a 36 fős kereszténydemokrata frakció azt jelenti, hogy a 227 fideszes képviselőnek nélkülük nincs meg a kétharmados többsége (azaz a 258 képviselő).

(Az új képviselőkről részleteket itt olvashat!)

Lázár és Harrach vezeti a frakciókat

Bejelentették a két párt képviselőcsoportjának vezetését is. Ahogy az várható volt, a Fidesz-frakció élén az igazságügy miniszterré kinevezett Navracsics Tibor helyét Lázár János veszi át. A kereszténydemokratákat pedig Harrach Péter fogja vezetni. Helyettese Rubovszky György lesz.


Szijjártó Péter, Lázár János, Schmitt Pál és Harrach Péter

Szijjártó Péter, Lázár János, Schmitt Pál és Harrach Péter

Lázár János megköszönve a felkérést bejelentette: senkinek nem engedi majd, hogy feszegesse a demokrácia határait. Hozzátette: a lejárt szavatosságú politikai rendszer megújítására kapott felhatalmazást. Érdekesség, hogy Lázár János munkáját egy 24 tagú frakcióvezetőség fogja segíteni, a frakcióigazgató pedig Balla György lesz.

A keresztény-szociális gondolatot kívánja képviselni a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az új parlamentben és a kormányban – közölte Harrach Péter, a párt szerdán megválasztott frakcióvezetője. A kereszténydemokrata politikus kiemelte: a KDNP szövetségben működik a Fidesszel, hiszen közös a feladat és a felelősség, ugyanakkor sajátos elemeket is hoz ebbe az együttműködésbe.


orbán üzent a frakciónak


Orbán Viktor szerdán bejelentette: miniszterelnöki megbízottat nevez ki arra, hogy kivizsgálja a 2006-os tömegoszlatás részleteit. A feladatot Balsai Istvánra bízta. A pártelnök a Fidesz-frakció megalakulását követő beszédében azt is elmondta, hogy megüzente 263 képviselőjüknek: a bukott rendszer szabályai érvényüket vesztették, azaz a politika nem szolgálhat magánérdekeket. Ha valaki ezt mégis szem elől téveszti, azzal keményen leszámolnak. Ugyanakkor bajtársi, testvéri és politikai támogatásáról biztosította a frakció tagjait.

Csak a negyedik a KDNP-frakció

A rendszerváltás óta nem volt egyébként ilyen nagy KDNP-frakció, mint a mostani. Ennek ellenére a 36 képviselőből álló csoport csak a negyedik legnagyobb lesz az új parlamentben (47 képviselőjével még a Jobbik is beelőzi). Ennek igazán a felszólalások, reagálások sorrendje miatt, illetve a parlamenti tisztségek elosztásánál van jelentősége. Az elmúlt húsz év szokásjoga alapján ugyanis a Fidesz alkura kényszerülhet az ellenzéki pártokkal. Az Országgyűlés Házszabálya szerint ugyanis a bizottságok számáról, vezetőiről, tagjairól, csakúgy, mint a parlament alelnökeinek számáról a frakcióvezetőknek kell megállapodásra jutniuk, amelyet az Országgyűlés elnöke terjeszt a T. Ház elé; erről a képviselők vita nélkül határoznak.


A Fidesz-frakció

A Fidesz-frakció

Például a külügyi bizottság elnöki tisztét (ami a határon túli magyarok miatt kulcsfontosságú poszt) a szokásjog alapján eddig mindig a második legnagyobb frakcióval rendelkező párt kapta – ez pedig most az MSZP, 59 honatyával.

Ki mit kap?

A Házszabály szerint egyébként egyetlen parlamenti bizottságot kötelezően ellenzéki politikus vezet a kormányzás kontrollja érdekében, ez pedig a nemzetbiztonsági bizottság. A szokásjog eddig nagyobb kontrollra adott lehetőséget az ellenzéknek: a korábbi ciklusokban a költségvetési vagy a számvevőszéki, illetve a külügyi vagy az európai ügyek bizottságának volt ellenzéki vezetője – tudta meg az fn.hu László Róberttől, a Political Capital elemzőjétől. A szakértő arra is felhívta a figyelmünket, hogy a parlament alelnökeinek, jegyzőinek, és a bizottságok alelnökeinek száma nem meghatározott, az szintén megegyezés kérdése.

Fontos azonban kiemelni, hogy a Házszabály szerint az állandó bizottságok munkájában „bizottsági tagként minden képviselőcsoportból annyi képviselő vehet részt, amennyi a képviselőcsoportok közötti létszámaránynak megfelel”, vagyis mindegyik bizottságban legalább kétharmados többsége lesz a Fidesz-KDNP-szövetségnek. Így a KDNP önálló frakciójának nagysága nem befolyásolja a pártszövetség súlyát a bizottságokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik