Belföld

Újabb titkos dokumentumok a Nemzetnél

Ezúttal a moszkvai kereskedelmi képviselet eladásáról ír a lap.

Legkevesebb tízmilliárd forintos kárt okozhatott a magyar államnak a moszkvai kereskedelmi képviselet gyanús eladása – állítja a Magyar Nemzet titkosszolgálati és külügyminisztériumi dokumentumokra hivatkozva.

A lap szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal márciusi összegzéséből kiderül, hogy “egy ismeretlen személyi kör évekkel a tényleges szerződés megkötése előtt tisztázatlan körülmények között értékesítette a Magyar Köztársaság moszkvai kereskedelmi képviseletét”, amelynek vételárát a tényleges piaci 15-20 milliárd forinttal szemben 4 milliárd forintban határozták meg. Balajti László, az NBH főigazgatója az ügyészséghez továbbította az információkat. A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt nyomoz. Gyanúsított még nincs.

Korábban az Állami Számvevőszék is azt írta, hogy átláthatatlan, zavaros módon értékesítette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a moszkvai kereskedelmi képviseletet. Az ÁSZ akkor azt írta, hogy a vevő három hónappal az előtt fizetett az épületért, hogy annak értékesítésére pályázatot írtak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik