Belföld

Így fest Orbán agyközpontja

Orbán Viktor hétfőn délelőtt Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével közösen ismerteti, hogy kik alkotják majd az új kormányt. A leendő miniszterelnök ma csak az agyközpont két meghatározó alakját nevesítette. Varga Mihály és Navracsics Tibor biztosan tagja lesz az új kabinetnek.

Orbán Viktor egy nappal azután, hogy az államfő felkérte a kormányalakítás előkészületeire azt mondta, hogy az új kormány legnagyobb feladata a nemzeti együttműködés rendszerének felépítése lesz.

Orbán Viktor leszögezte: az új kormánytól átfogóbb, gyorsabb, hatékonyabb munkát vár, korszerű, hatékony kormányzást. Kiemelte: a miniszterelnök új alapokon ápol majd kapcsolatot az emberekkel, a nyilvánossággal, a sajtóval.

Ami biztos, a miniszterelnök munkáját a miniszterelnökség vezeti, amelynek államtitkára Varga Mihály lesz.

A miniszterelnök dolga más lesz, mint az elmúlt nyolc évben, mondta Orbán Viktor, aki bejelentette, hogy megszűnik a Miniszterelnöki Hivatal, a kormányfő helyettese pedig Navracsics Tibor lesz, aki az új kormányban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot is vezeti majd.

A Fidesz elnöke elmondta: nem lesznek csúcsminisztériumok, csak minisztériumok, az előbbi kifejezés ugyanis alkotmányosan nem értelmezhető.

Így fest Orbán agyközpontja 1

Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője lesz, ami nem jelenti azt, hogy ő lesz a kormányszóvivő is.

A sajtótájékoztatón Varga Mihály, a Miniszterelnökség leendő vezetője azt mondta: a hivatalnak a létszáma jóval kisebb lesz, mint a mostani kormányfő körüli apparátus létszáma.

Hatékony, olcsó és fegyelmezett államot ígért Navracsics Tibor. A leendő kormányfő-helyettese úgy vélte, hogy nem a közjót, hanem magánjavakat szolgált az elmúlt kormány. A Fidesz célja, hogy megteremtse azt a bizalmat, amely az állam egyik lételeme.

Orbán Viktor azt ígérte, hogy a kormányának teljes névsorát hétfőn délelőtt ismerheti az ország.

Még egy személyi kérdés adott információt a leendő miniszterelnök, Szapáry György lesz az egyik főtanácsadó a Miniszterelnökségnél. A jegybank volt alelnöke a nemzetközi szervezetekkel való tárgyalásokban lesz “összekötő”. A szerepe a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való tárgyalások kapcsán kerülhet előtérbe , amelyeket a nemzetgazdasági minisztérium irányít majd, azonban ha a szükség úgy hozza hogy Orbánnak is szerepet kell vállalnia Szapáry György lesz az egyik olyan főtanácsadó, aki ebben az ügyben mellette fog dolgozni.

Varga Mihály – a miniszterelnökség államtitkára


Varga Mihály (Fotó: MTI)

Varga Mihály (Fotó: MTI)

Varga Mihály 1965. január 26-án született Karcagon. Nős, felesége vegyész, három gyermekük született. 1983-ban a karcagi Gábor Áron Gimnáziumban érettségizett. 1989-ben az MKKE áruforgalmi szakán szerzett oklevelet. A diploma megvédése után a Budapesti 43. sz. Állami Építőipari Vállalatnál gazdasági revizor, majd 1990-ben Szolnokon a Kelet-magyarországi Vízügyi Tervező Vállalat munkatársa. 1988 decemberében csatlakozott a Fiatal Demokraták Szövetségéhez, az első Szolnok megyei Fidesz-csoport alapítója Karcagon. 1990 decemberétől tagja a Fidesz Országos Tanácsa Elnökségének. 1993-ban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet elnökévé választották. 1994-től a Fidesz alelnöke, a párt gazdasági kabinetjének a vezetője. 1994-től 2003-ig országos alelnök, választmányi tag, a gazdasági kabinet irányítója. 2005. június 11-től a párt gazdaságpolitikáért felelős alelnöke. A törvényhozásban 1995-től 1998-ig frakcióvezető-helyettes. 1998. július 14-től 2000. december 31-ig a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára; 2001. január 1-től 2002. május 27-ig pénzügyminiszter. 2002-ben megvédte karcagi egyéni mandátumát. Kormányzati megbízatása lejártával átvette a költségvetési és pénzügyi állandó bizottság vezetését.


Navracsics Tibor – miniszterelnök-helyettes


Navra csics Tibor (Fotó: MTI)

Navra csics Tibor (Fotó: MTI)

Navracsics Tibor 1966-ban született Veszprémben. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán 1990-ben szerzett diplomát. Ezt követően a Veszprémi Városi Bíróságon, a bírói szakvizsga letétele után pedig a Veszprém Megyei Önkormányzatnál dolgozott. 1993-1997 között a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen volt tanársegéd. 1994-ben végzett az ELTE Jogi Továbbképző Intézetében jogász-politológus szakon. Az 1996-97-es tanévben egy ösztöndíj segítségével Angliában, Brightonban tanított a Sussex Egyetem Sussex Európai Intézetében. 1997 óta előbb adjunktusként, majd a mai napig docensként oktat az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Politikatudományi Intézetében 1999-ben doktorált politikatudományból. 1999-2002-ig a Miniszterelnöki Hivatal Sajtó- és Információs Főosztályának vezetője volt. 2003-tól a Fidesz elnöki kabinetfőnöke, majd 2006 májusától az országgyűlési frakció vezetője. 1996-tól a Magyar Politikai Intézet Egyesület alelnöke, 1999-től a Politikatudományi Szemle szerkesztőbizottságának tagja; 2001-tól a Magyar Politikatudományi Társaság elnökségi tagja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik