Belföld

MSZP-s visszalépések az LMP javára

A szocialisták több budapesti körzetben visszalépnek az országgyűlési választás második fordulójában az LMP javára. Avarkeszi Dezsőre, Hatvani Csabára, Bárándy Gergelyre és Szabó Zoltánra nem lehet szavazni a második fordulóban. Az LMP nem alkuszik.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke az országos elnökség és a párt országos választási bizottságának döntését a képviselőjelöltekkel együtt jelentette be keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Nem az LMP-ért teszik

Elmondta, hogy amit tesznek, nem az MSZP vagy a Lehet Más a Politika érdekében teszik, hanem a demokrácia érdekében és Orbán Viktor Fidesz-elnök túlhatalma ellenében. “Jobb ma egy nagy kompromisszum, mint holnap egy kontroll nélküli Orbán Viktor” – fogalmazott.

Indoklása szerint azért éppen ezekben a választókörzetekben lépnek vissza, mert ezekben az LMP az országos átlagnál jobban szerepelt és van esély arra, a demokratikus szavazók értik is a gesztust. A képviselőjelöltek a sajtótájékoztatón azt mondták: saját döntésük volt, hogy visszalépnek.

stratégiázik az MSZP?

A Fidesszel küzdő három párt nem „visszalépés-kompatibilis” egymással, ezért értelmetlen ilyenekkel próbálkozni. Az MSZP visszalépéseinek az LMP javára hosszabb távú, taktikai okai lehetnek: úgy tolná jobbra az LMP-t, ahogy négy éve a Fidesz helyezte balra az MDF-et. A részletekért kattintson ide.

A fővárosban több mint tíz olyan körzet van, amelyben második helyen végzett az első fordulóban az MSZP és harmadik lett az LMP képviselőjelöltje.

Bárándy nem akar királyságban élni

A visszalépők egyike, az MSZP-s Bárándy Gergely döntését indokolva az fn.hu-nak: legkevésbé az LMP érdekében, sokkal inkább a demokrácia védelme döntött így. Nem szeretne magyar királyságban élni, és nem szeretne teljesen új alkotmányt sem – fogalmazott.

Ugyanakkor elismerte: jelentős a fideszes jelölt előnye, és nem lehet egy az egyben váltani a visszalépett jelölt szavazatait, ugyanakkor éppen az előbbiek miatt talán az olyan szavazók is, akik esetleg távol maradtak az első fordulóban, megértették, mire készül a Fidesz.

Arra a kérdésre, hogy ismeri-e egyáltalán az LMP-s jelöltet, Várnai Lászlót, Bárándy úgy válaszolt: „egyszer már találkozunk”.

Négyen levonulnak

Négyen levonulnak

A körzetben az első fordulót a fideszes Papcsák Ferenc nyerte a voksok 46,49 százalékával; Bárándy 28 százalékot, az LMP-s Várnai László pedig 15,98 százalékot kapott.

A többi három

Az MSZP Avarkeszi Dezsőt, Hatvani Csabát és Szabó Zoltánt is visszalépteti a második forduló előtt.

Hatvani Csaba 26,05 százalékkal a főváros VI. kerületében végzett a második helyen a fideszes Illés Zoltán mögött, aki 48,63 százalékot kapott, harmadik helyen az LMP-s Kaszics Bálint áll 16,74 százalékkal.

Szabó Zoltán 24,39 százalékot kapott, ellenfele a VIII. kerületben a fideszes Fónagy János, aki 46 százalékon áll. Itt az LMP-s Moldován László 15,58 százalékot ért el.

Avarkeszi Dezső 28,69 százalékos arányt ért el a XXI. kerületben. Ott a fideszes Németh Szilárd és az LMP-s Hudák János között dőlhet el a verseny, ha a szocialista jelölt visszalép.

Schiffer András, az LMP listavezetője a Facebook közösségi portálon délben azt írta: “Nem lépünk vissza, és nem alkuszunk”.

Négy éve működött

Ezekben a választókörzetekben nem újdonság a visszalépés: 2006-ban négy, most érintett körzetben háromban történt hasonló. Fontos különbség, hogy akkor minden esetben a koalíciós partner (SZDSZ) jelöltjei léptek vissza az MSZP-s jelölt javára.

Akkor a szoros első fordulós eredmények után a jelöltek bebiztosították a parlamenti helyeiket. Szabó Zoltán akkor az első fordulóban 42 százalékot kapott a fideszes Fónagy Jánossal szemben, de Takács Gábor visszalépésével biztosan nyert.

Négy éve Baráth Etele 41 százalékot ért el Rátonyi Gábor fideszes jelölt 40 százalékával szemben; akkor Magyar Bálint visszalépését kapta segítségül, aki 13 százalékot kapott az első fordulóban.

A hatodik kerületben Kékesi Tibort segítette a visszalépés, aki 39 százalékkal vezetett a fideszes Illés Zoltánnal (38%) szemben az első fordulóban. Őt Ikvai-Szabó Imre visszalépése (13%) segítette.

A most visszalépő Avarkeszi Dezső nem volt érintett visszalépésben 2006-ban; akkor még 53 százalékkal simán nyert Németh Szilárd előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik