Belföld

Hétszeresére nőtt a szélsőjobb

A 2009-es EP választások óta a Jobbik megkétszerezte szavazóbázisát, így a vasárnapi választásokon már több, mint 855 ezer szavazatot sikerült összegyűjteniük- derült ki a Political Capital felmérésében.

Tavaly óta duplájára nőtt a radikális párttal szimpatizálók köre. Idén kétszer annyian szavaztak rájuk, mint a tavalyi EP választásokon, 2006- hoz képest, – mikor kezdtek kilépni a MIÉP holdudvarából- a szavazóbázisuk meghétszereződött. Ennek okai a párt erőteljes cigányellenes kampányában valamint az elitellenességben keresendőek. A Jobbik elsőszámú riválisának a Fidesz számít, így elsősorban tőlük tudnak még több szimpatizánst beszippantani.

Elsősorban az ország keleti felében tarolt a Jobbik, ahol több megyében a szocialistákat is maguk mögé utasították, de a nyugati megyékben is jelentősen nőtt a támogatottságuk a tavalyi arányokhoz képest.

Ezzel szemben a fővárosban csökkent a Jobbik támogatottsága. Ez azért is érdekes, mert míg 1998 és 2002-ben az ugyancsak szélsőjobb politikai nézeteket valló MIÉP fellegvárának a belső budai kerületek számítottak, addig a Jobbik ezekben a kerületekben még a fővárosi átlaguknál is gyengébben szerepelt.

Növekvő előítéletek

A szélsőjobb iránt való igény emelkedésének elsőszámú oka a demokratikus intézményekbe vetett bizalom megroppanásában, valamint a társadalmi előítéletek, a bizalmatlanság és a félelem növekedésében keresendőek.

A Jobbik erőteljes képviselete az Országgyűlésben negatívan befolyásolhatja az ország általános megítélését, amiből több hátránya származhat. Az egyik az, hogy a Jobbik céltáblájának számító külföldi befektetők és multik elkerülik Magyarországot vagy éppenséggel kivonulnak, ami jelentős leépítéseket vonhat maguk után.

Veszélyforrás

A környező országok potenciális veszélyforrásként tekinthetnek a szélsőjobboldal magyarországi megerősödésére. Ez maga után vonhatja azt, hogy ezekben az országokban is megerősödnek a szélsőjobboldali erők, amik hátrányosan érinthetik a határon túli magyarokat.

A Jobbik cigányellenes politikája kapcsán tovább éleződnek az etnikai ellentétek, amik még több erőszakos megmozdulást generálhatnak.

Kérdéses, hogy a Jobbik tudja-e folytatni jelenlegi szárnyalását, és sikerül-e tovább erősödniük vagy pedig azon szélsőjobboldali pártok tiszavirágéletű sorsára jut, amik gyors felemelkedés után gyorsan a süllyesztőbe is kerültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik