Belföld

Az új pártokkal értünk egyet

Félidejéhez érkezett az internetes közvélemény-kutató program, a Szavazatszonda. Az eddigi kitöltések alapján kiolvasható, hogy a válaszolók véleményét az egyes szakpolitikai kérdésekről, leginkább a (még) parlamenten kívüli, új pártok képviselik.

Aktív időszakának a feléhez közeledik a Szavazatszonda online közvélemény-kutató és -tájékoztató program, amely a 2010-es országgyűlési választások kapcsán lehetővé teszi, hogy az érdeklődők informálódjanak a legfontosabb szakpolitikai kérdésekről és összevessék saját álláspontjukat a pártokéval.

Bár jelenleg még nem tudni pontos eredményeket, annyi kiolvasható a válaszokból, hogy a jelenleg parlamenten kívüli, új pártok (LMP, Jobbik, Civil Mozgalom) szakpolitikai álláspontjai tükrözik a leginkább a felhasználókét. A jelenleg parlamenti pártok közül a Fideszt hozta ki a szonda a legtöbbször.

A Szavazatszonda.hu weboldal látogatottsága már meghaladta a 60 ezret, melyből 50 ezer fölötti azon új látogatók száma, akik először lépnek fel az oldalra és 1,6 millióra emelkedik az oldalletöltések száma. Magyarországon kívül mintegy 70 országból kattintottak az oldalra, köztük például Ausztrália, Thaiföld, Peru, Costa Rica, Japán, Izland, Chile és Gambia.

A szonda lényege, hogy a szakpolitikai álláspontok összevetésén túl, a háttér információk és a pártok kommentjein keresztül megismerhetővé válnak a pártprogramok, a pártok elképzeléseinek legfontosabb sajátosságai és egymástól való eltéréseik.

nem az egyetlen

Nem a Szavazatszonda az egyetlen online kitölthető választási közvélemény-kutatási program. A Publicus Intézet hasonló kezdeményezése a Választásom.hu, illetve a Tóth Zoltán választási szakértő vezette Európai Választási Szakértők Egyesületének Választási iránytűje is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik