Belföld

Hunvald mozgóurnával szavazhat

Mozgóurnát igényelhetnek azok a politikusok, akik jelenleg előzetesben vagy házi őrizetben töltik büntetésüket. Mindehhez csak egy igazolást kell benyújtaniuk. A jogerősen elítéltek nem szavazhatnak.

Több hazai politikus is a bíróság előtt volt kénytelen felelni különböző bűncselekmények miatt az elmúlt hónapokban. Az előzetesben vagy házi őrizetben lévő honatyák így idén a rácsok mögül vagy otthonukban tudják csak nyomon követni a vasárnapi eseményeket, ám továbbra is élhetnek választási jogukkal, csak kicsit körülményesebb procedúrát igényel, míg x-et tehetnek a szavazólapra. A jogerősen elítélteket viszont nem illeti meg a szavazati jog.

A valasztas.hu oldalon olvashatóak azok az utasítások, amelyek alapján a mozgásában korlátozott személyek le tudják adni szavazataikat. Az előzetesben illetve házi őrizetben lévő politikusoknak tehát először igazolást kell kérniük a lakcímük szerinti helyi választási irodától, majd az igazolás birtokában igényelhetnek mozgóurnát, és ezek után tehetik csak meg voksukat.

Eddig 1882 személy jelezte előre, hogy részt szeretnének venni a választásokon. Szalai Tímea, a BVOP Sajtóiroda osztályvezetője mindezt azzal egészítette ki, hogy az előzetesben és házi őrizetben lévőktől eltérően a jogerősen elítélteket nem illeti meg a szavazati jog.

Nem mindenki élne jogával

Mindezt megerősítette Barcsi István is, aki többek közt a romagyilkosságok kapcsán gyanúba keveredett Csontos István ügyvédje. Elmondása szerint a védenceivel történő beszélgetése folyamán a választás kérdése eddig nem került elő.

A Whiskys ügyvédje, Magyar György viszont elárulta, hogy előzetesben és házi őrizetben lévő védencei már jelezték, hogy szeretnének részt venni a választásokon. Mindehhez hozzáfűzte, hogy sérelmesnek és alkotmányellenesnek tartja azt az eljárást, hogy a jogerősen elítéltek automatikusan ki vannak zárva a szavazási procedúrából, és valószínű Strasbourg sem nézné jó szemmel ezt a folyamatot.

Akik bent szavazhatnak

Az érintett politikusok egyike Hunvald György, Erzsébetváros MSZP-s polgármestere, aki több mint egy éve ül előzetes letartóztatásban. A politikust hivatali vesztegetés mellett hűtlen kezeléssel, magánokirat-hamisítással, hivatali visszaéléssel és többrendbeli csalással gyanúsítják több önkormányzati ingatlan áron aluli eladása miatt.

Ugyancsak a rácsok mögött kénytelen nyomon követni az eseményeket Zuschlag János, volt MSZP-s képviselő, akit márciusban első fokon (nem jogerősen) nyolc és fél év börtönbüntetésre ítéltek, miután fény derült arra, hogy hét társával együtt olyan szervezeteket – egyesületeket és egy alapítványt – hozott létre, amelyek célja az volt, hogy pályázatokon közpénzt szerezzenek, majd ezekről fiktív számlákkal számoltak el. Az ügyészség szerint mindezt bűnszervezetben tették Zuschlag irányításával.

A BKV-botrány kapcsán több politikus és vezető feje is a porba hullott. Többen előzetes letartóztatásban várják a nyomozás további fejleményeit, köztük Szalainé Szilágyi Eleonóra, miután kiderült róla, hogy közel 100 millió forintos végkielégítése után továbbra is a közlekedési vállalat alkalmazásában maradt havi 2,5 millió forintért.

Demszky Gábor főtanácsadója, Mesterházy Ernő felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt ugyancsak előzetesben várhatja a vasárnapi választást. Antal Attila, a BKV egykori vezérigazgatója pedig jelenleg házi őrizetben van hűtlen kezelés miatt, miután súlyosan megszegte vagyonkezelési kötelezettségét, amikor szükségtelen és indokolatlan vállalkozói és megbízási szerződéseket kötött, illetve indokolatlanul magas végkielégítéseket engedélyezett.

A szerző a Sanoma Médiaakadémia hallgatója

Ajánlott videó

Olvasói sztorik