Belföld

Pornóbotrány sem roppantja meg a Jobbikot

Jobbikos politikusok botrányos képei terjednek az interneten, a sajtó pedig Morvai Krisztina Medgyessy-kormánynak tett szolgálataitól hangos. Török Gábor szerint mindez nem roppanthatja meg a pártot, ám ronthatja a választási eredményeit.

Szinte minden nap újabb botrányos képek jelennek meg a sajtóban a Jobbik politikusaival kapcsolatban. Az internetet hamar bejárták a Vona Gábor állítólagos félrelépéseiről szóló hírek, majd a párt szóvivőjéről, Király Andrásról kerültek fel olyan fényképek és videók, amelyek végül lemondásához vezettek. Pár napra rá azonban a vallás és a család fontosságát hirdető párt nemzetpolitikusáról derült ki, hogy nem veti meg a bulikat és az italozást – társai pedig kínos helyzetekben készítettek róla felvételeket. Közben a bíróság által feloszlatott, majd újraalakult Magyar Gárdára is árnyék vetült: egyik tagja ugyanis pornószínésznő.

Morvai régi ügyei

A botránysorozat azonban a párt államfőjelöltjét, Morvai Krisztinát sem kerülhette el: a kerékbilincses történetet épphogy elfedte a feledés homálya, amikor kiderült, hogy 2003-ban egymillió forintos szerződést kötött a Medgyessy-komány esélyegyenlőségi minisztériumával, majd Lévai Katalin távozását követően a miniszter utódjaként is felmerült a neve.

A Jobbik EP-képviselője lapunkhoz eljuttatott közleményében válaszul kifejtette: szakterülete teljes mértékben politikamentes, illetve „pártok feletti” volt, így bárki is kérte fel ezen a területen munkavégzésre, azt szívesen vállalta. „Nagy öröm és megtiszteltetés volt számomra, hogy részt vehettem annak az ún. „krízisközpont” szolgáltatásnak a megszervezésében, szakmai előkészítésében” – fogalmazott, hozzátéve: nem lát kivetnivalót abban, hogy a felkérésnek eleget tett, ezért pedig tiszteletdíjat kapott. Az esetleges miniszteri kinevezésével kapcsolatban pedig hangsúlyozta: ő maga is a sajtóból értesült, hogy felmerült a neve, felkérést azonban nem kapott.

Visszavethetik a Jobbikot a botrányok?

Mindezekkel kapcsolatban Török Gábor blogbejegyzésében felteszi a kérdést: visszavetheti-e a Jobbikot ez a sok karaktergyilkos támadás?

„Korábban azon a véleményen voltam, hogy ebben a kampányban már nehezen elképzelhető olyan esemény, amely alapvetően rontaná a Jobbik választási esélyeit. A kampány sokat emlegetett dinamikája kedvező volt számukra, felszálló ágban voltak, az EP-választás olyan ugródeszkát adott, amelyről elrepülve, úgy tűnt, elég messzire juthatnak. Új, parlamenten kívüli pártként, az ártatlanság látszatával felvértezve, alig kikezdhetők, nincs ugyanis olyan eleme a politikai versenynek (legyen szó a korrupcióról, az elszámoltatásról vagy a politikai teljesítményről), amely kapcsán a Jobbik ne vághatna vissza ezerszer hatásosabban. Gondoltam eddig” – hangsúlyozta az elemző.

Hozzátette: nem számolt azonban azzal, hogy a célegyenesre időzítve sorra kerülnek elő botrányos és/vagy a párt álláspontját megkérdőjelező ügyek, amelyek mind mind a Jobbik legkényesebb, ám egyben egyik legfontosabb pontját célozzák: a párt és politikusai hitelességét. „Egyre inkább úgy tűnik, hogy a támadók jól kalkulálnak, a Jobbikot ugyanis ma csak itt, ezen a ponton lehet érdemben gyengíteni. Márpedig a homoszexuális érdeklődés, az erkölcstelen életmód és a szocialista kormánytól kapott közel egymillió forint – miközben egy másik párt esetén talán nem is okozna problémát, hiszen nem önmagában probléma, hanem a párt mutatott önképe miatt lehet az – a Jobbik húsába vág” – fogalmazott Török Gábor.

Elbizonytalaníthatja a választókat

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezen ügyek hatására a Jobbik nem fog megroggyanni, még csak az egy számjegyű eredményig sem valószínű, hogy visszacsúszik. Arra azonban van esély, hogy a láthatóan nem véletlenül előkerülő ügyek hatására a szavazók egy része elbizonytalanodhat, és a párt nem lesz képes elérni azt az eredményt, amelyre ezek nélkül számíthatott volna.

„A kellemetlen ügyek kellemetlenek… A meglepetés azonban az, hogy lehetett ilyeneket találni, ráadásul meglepően szép számban. Nem tudom, hogy mindez a Jobbik amatőrizmusát, vagy inkább a keresők, kutatók professzionalizmusát mutatja, az azonban világos, hogy a pártnak – ha nem akar túl sokat veszíteni – sürgősen ki kellene találnia valamilyen hatásos válaszlépést. Hogy mi lehet ez, nem tudom, hiszen a megingott hitelességet erősíteni/visszaállítani rettentő nehéz” – zárta bejegyzését Török Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik