Belföld

Korrupcióra építettek a pártok

Mesterházy a korrupció elleni fellépést ígérte, Orbán beszédében megjelent a nokiás doboz. Demszky inkább a Jobbiktól tartott, Vona Gábor börtönt ígért a „politikusbűnözőknek”.

Politológusok jóslata bevált, a pártok mindent megtettek, hogy a nemzeti ünnepen markáns és mozgósító üzeneteket fogalmazzanak meg híveiknek. A korrupcióról mindenkinek volt mondanivalója.

Mesterházy Attila, az MSZP kormányfőjelöltje szerint a szocialisták sem hibátlanok, az egyik legnagyobb hibájuk az volt, hogy későn néztek szembe a korrupcióval. „Vannak korrupt személyek, de nincsenek korrupt közösségek. Az MSZP becsületes és tisztességes emberek értékalapú közössége” – jelentette ki, hozzátéve: szavakban mindig kemény a Fidesz a korrupcióval, de amikor cselekedni kell, akkor viszont nem. „Mi viszont a tettek pártján állunk” – mutatott rá. „Vissza kell verni a jobboldal hazugságát” – tett hozzá.


Egyedül a szocialisták tudnak gátat szabni „a jobboldali nyomulásnak” és tudják ébren tartani a modern és európai Magyarország vízióját. A miniszterelnök-jelölt szerint csak a szocialista párt tudja képviselni a baloldali, a liberális és a demokratikus értékeket. Orbán Viktor demokratikus keretek között egypártrendszert akar és „a Fidesszel együttműködő Jobbik” nyíltan tagadja a rendszerváltás értékeit. „Ha nem vigyázunk, éles vízválasztó lesz április 11. a magyar történelemben” – tette hozzá.

A nokiás doboz

Orbán Viktor is utalt a korrupcióra: „Ma magyarok milliói érzik úgy, hogy nem jó magyarnak lenni, pedig a magyar emberek küzdöttek, helyt álltak, de nem láthattak maguk előtt nagy közös célt. Az ország vezetői meg sem próbáltak közös célokat kitűzni, a saját kicsinyes önző érdekeiket nézték. Ha magukon múlna, akkor az egész országot begyömöszölnék egy nokiás dobozba és már vinnék is off-shore bankjuk kis páncélszekrényébe” – fogalmazott.


Orbán Viktor szerint április 11-e, az országgyűlési választások első fordulójának napja a „gyors, átütő, megrendítő alkotmányos változás”, az igazság pillanata lesz. “Egy nagyarányú, megkérdőjelezhetetlen, elsöprő választási győzelem összefogja sok millió ember szétfutó akaratát, egyesíti a nemzetet, és még egy forradalomnál is többet ér” – hangsúlyozta beszédében.

Mindenki a helyére kerül?

Demszky Gábor a Jobbik előretörésének veszélyére figyelmeztetett. A demokrácia védelmében össze kell fogni a „tisztességes politikai ellenfelekkel”, a demokratikus rendszerváltó pártokkal, a „bátor” parlamenti képviselőkkel; a köztársasági elnökkel, az Alkotmánybírósággal, a kontrollszerepre vállalkozó médiumokkal és a civilekkel. A szabadságot azok ellen kell megvédeni, „akik félkatonai szervezeteket hoznak létre és egyenruhásan masírozgatnak városainkban és falvainkban fel-alá, hogy megfélemlítsék a polgárok egyes csoportjait. Azok ellen, akik összeszövődtek az ártatlan cigányokat gyilkoló, a nekik nem tetsző politikusok és közszereplők ellen merényleteket szervező, erőszakra uszító legelvetemültebb terroristákkal” – fogalmazott a főpolgármester.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke hangsúlyozta: a Jobbik kormányra kerülése esetén „mindenki és minden a helyére kerül”. Ez a többségnek igazságot, míg például a „politikusbűnözőknek” börtönt fog jelenteni.

Olvasói sztorik