Belföld

Torgyán és Thürmer ismét ringbe száll

A nagy pártok mellett olyan régi ismerősök is bekapcsolódtak 2010-ben az ajánlószelvényekért folytatott harcba, mint a Munkáspárt vagy a MIÉP. Sok új induló is van: Seres Mária vagy a monoki polgármester pártja mellett egy valószínűleg viccből alapított pártot is nyilvántartásba vett az OVB. De Torgyán József is feltűnik megint.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) eddig 39 pártot vett nyilvántartásba, két jelentkezőnek (a Kaposmérőn bejegyzett Nép Oldali Pártnak és a szolnoki Új Roma Kerekasztal Szövetségnek) pedig elutasította a kérelmét. A listában az országosan ismert nagy pártok mellett több kisebb, esélytelennek tartott régi ismerős is felbukkan, amelyeknek már 2006-ban sem sikerült számottevő eredményt elérni. És persze sok első próbálkozó is megméreti magát.

Ezeknek a pártoknak még egy hónapjuk van (március 19-ig), hogy összeszedjék a jelöltállításhoz szükséges 750 ajánlószelvényt. Azért fontos, hogy minél több egyéni választókerületben sikerüljön ez, mert a választási szabályok értelmében csak az a párt állíthat területi listát, amelyik a körzetben található egyéni kerületek legalább negyedében összeszedte a szükséges számú ajánlást (kivéve Komárom-Esztergom megye, ahol legalább két kerület a kritérium). Országos listát csak azok a pártok állíthatnak, amelyek legalább hét területi listát fel tudnak mutatni.

Összehasonlításképpen: ezt a kritériumrendszert 2006-ban 48 nyilvántartásba vett pártból mindössze tíznek sikerült teljesítenie. Idén ráadásul valószínűleg még nehezebb dolguk lesz a kisebb kapacitásokkal rendelkező indulóknak, a Fidesz ugyanis bejelentette, hogy – a szükséges 132 ezer helyett – kétmillió ajánlás összegyűjtését tűzték ki célul.

Akik újra megpróbálják

Négy éve 10 párt tudott országos listát állítani, közülük azonban csak az MSZP, az SZDSZ, az MDF, valamint a Fidesz-KDNP szerzett mandátumot. A MIÉP-Jobbik koalíció akkor közösen 2,2 százalékot szerzett, így parlamenti helyet nem, de állami támogatást kaptak. Most külön-külön bár, de ismét megméretik magukat: a Jobbik nagy reményekkel, a MIÉP kevesebbel vághat neki a voksolásnak.

Akkor szintén sikerült a listaállítás a Munkáspártnak, a Centrumnak, valamint az MCF Roma Összefogás Pártnak – ők szintén megméretik magukat 2010-ben is. (Nem úgy az MVPP, valamint a KDP nevű formációk, amelyek annak idején kevesebb, mint háromezer szavazatot gyűjtöttek csak be, és mostanra el is tűntek.)

Bár még a listaállításig sem jutottak 2006-ban, ez nem szegte kedvét a Magyarok Egymásért Szövetségnek (MESZ), a Magyarországi Kisebbségek Pártjának (MKP), a Petőfi Nemzeti Néppártnak, de a Pajzs Szövetségnek és a Szociáldemokrata Pártnak sem. Ők valamennyien beadták kérelmüket, és az OVB nyilvántartásba is vette őket.

Torgyán ismét feltűnik

Négy éve is indult az akkor már atomjaira hullott Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Párt, 2010-ben pedig ismét megküzdenek a szavazókért. Érdekesség viszont, hogy ez alkalommal két másik, hasonló nevű formáció is bejelentkezett.

Az egyik Történelmi Szövetség, Kisgazdák- Szociáldemokraták Párt néven próbál szerencsét, míg az Orbán-kormány agrárminisztere, Torgyán József Torgyán-Kisgazda Koalíció néven igyekszik ismét bekapcsolódni a politika vérkeringésébe.

Érdekes új aspiránsok

2010-ben is sok, az elmúlt egy-két évben alakult csoport próbál szerencsét az országgyűlési választásokon. A legismertebb új induló az EP-voksoláson meglepően jól szereplő LMP, amely 2009-ben a – négy éve egyébként önállóan induló – Humanista Párttal fogott össze. Az Országos Választási Bizottság nyilvántartásba vette a népszavazási javaslatairól ismert Seres Mária nevével fémjelzett Civil Mozgalmat is, amely egységes formanyomtatvány kitöltésével várja a képviselőjelölt-aspiránsokat.

A szociális kártyáról elhíresült monoki polgármester, Szepessy Zsolt az elnöke a szintén nyilvántartásba vett Összefogás Pártnak. Külön érdekesség, hogy miniszterelnök-jelöltnek Szoboszlai Barnát választották, azt a 69 éves kesznyétei férfit, aki terménye megóvása érdekében áramot vezetett a kerítésébe. 2008 nyarán egy férfi halálos áramütést szenvedett, egy másik ember pedig megsérült, Szoboszlai Barna ellen ezért több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt indítottak eljárást.

Viccnek szánták, de bejegyezték

Érdekes új jelenség az úgynevezett SMS Demokrata párt, amely többek között olyan programpontokkal indul, mint a munkanélküliség megszüntetése vagy a bűnözés felszámolása – mint fogalmaznak, megdöbbentő brutalitással. Ám terveik között szerepel, hogy az Országgyűlés és az önkormányzatok helyett az állampolgárok döntenének az ország ügyeiben, olcsó digitális népszavazásokon, akár minden héten. A párt egyébként lényegében egy álláshirdetéssel toboroz jelölteket magának. Ám a feltételek között szerepel például, hogy „képes egyszerű szövegeket megérteni” és „legalább minimális társadalmi intelligenciával rendelkezik”. Mindezért cserébe 12 ezer eurós havi jövedelmet biztosít képviselőinek.

A pártot az alapító valószínűleg csak tréfának szánta, ám ennek ellenére gyűjthet ajánlószelvényt és állíthat jelölteket, hiszen az OVB nyilvántartásba vette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik