Belföld

Székely is hozzászólt a vakcinacsatához

Az egészségügyi miniszter szerint az oltóanyag mindenkinek megfelelő.

Az Infektológiai Szakmai Kollégium korábban két állásfoglalást tett közzé az új influenzavírus okozta pandémiával kapcsolatban, a vasárnap este és a hétfőn megjelent állásfoglalás nem tartozik közéjük, az magánvélemény – mondta az egészségügyi miniszter budapesti sajtótájékoztatóján.

Egy szeptember 8-ai és egy október 15-ei dokumentumról tud a minisztérium és a kollégium is, tehát az egyik kereskedelmi csatornának nyilatkozó, majd hétfőn közleményt kiadó Szalka András infektológus nem a kollégiumi véleményt tolmácsolta a közvéleménynek – ismertette Székely Tamás, hozzátéve, megfelelő a magyar vakcina.

A MTI-hez hétfőn eljuttatott, az Infektológiai Szakmai Kollégium állásfoglalásaként feltüntetett dokumentumban többi között az olvasható, hogy a terhes nők és a kisgyermekek oltására az új influenzavírus ellen kifejlesztett magyar vakcina nem alkalmas, továbbá nem elégséges a vírusellenes szerekből készletezett mennyiség. Az állásfoglalást Szalka András infektológus írta alá.

Rókusz László, a szakmai kollégium titkára az MTI-nek hétfőn szintén úgy nyilatkozott, “ez (az állásfoglalás) Szalka doktor egyéni álláspontja” és nem a kollégiumé.

Székely Tamás a jelenleg forgalomban lévő oltóanyagokkal kapcsolatban kiemelte: a magyar vakcina semmivel sem rosszabb, mint az egyéb készítmények. Hozzátette: az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) is ajánlja a terhes nők oltását.

Bujdosó László, a nemzeti pandémiás bizottság elnöke elmondta, a testület hétfői ülésén szintén foglalkozott Szalka András nyilatkozatával, amellyel kapcsolatban Bujdosó László úgy foglalt állást, a nyilatkozat “alapvető tárgyi tévedéseket tartalmaz a magyar oltóanyaggal kapcsolatban és az oltóanyag reaktogenitását illetően”.

A magyar oltóanyag a legkevésbé reaktogén a gyógyszerpiacon – fejtette ki a szakember, hozzátéve, a legkevésbé tartalmaz olyan anyagokat, amelyek mellékhatásokat (bőrpír, helyi fájdalom, láz) válthatnak ki.

“A prevenciós bizottság visszautasítja mindazt, amit Szalka doktor a nyilvánosság elé tárt, mint szakmailag megalapozatlant” – jelentette ki az elnök, hozzátéve, ehhez a döntéshez csatlakozott a szülészeti és nőgyógyászati kollégium és a klinikai genetikai grémium is.

Ez a két szakmai szervezet is egyértelműen állást foglalt a terhesek oltása mellett.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón azt mondta, a terhes nőt alapvetően a láztól kell védeni, így a vírus maga veszélytelen az anyára és magzatára, a láz azonban veszélyes. Azzal kell számolni – folytatta -, ha semmilyen védekezést nem alkalmaznak, akkor az állapotos nők csaknem fele néhány napos lázzal járó fertőzést kap. Ezt a fertőzést kell valamilyen módon megelőzni, ennek pedig egyetlen hatékony és biztos módszere a védőoltás – tette hozzá.

A főorvos megjegyezte: a védőoltás következtében ritkán lép fel láz, 150 beoltottból egynél fordul elő, hogy 38 fokig emelkedik a testhőmérséklete. Ez áll szemben azzal, hogy ha nincs védekezés, minden 2. vagy 3. terhes nőnek négy-öt-hét napig tartó láza lehet. Kiemelte: minden ország az oltandó listájának elejére helyezi az állapotos nőket.

Székely Tamás ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Magyarországon az oltóanyaggal kapcsolatos klinikai kísérleteknél terheseket nem oltottak be, azért, mert orvosetikai és kutatásetikai vonatkozásban az állapotosokkal folytatott kísérletezés “nagyon szűk mezsgyén” lehetséges. Ez gyakorlatilag csak az életveszély elhárításánál jöhet szóba. Így érdemi tapasztalatok sincsenek, hogy mi történik, ha beoltják őket – tette hozzá a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik