Belföld

Erős szél miatt mentették fel az emberölés gyanúsítottját

A szakértői vélemény szerint elsősorban az erős szél okozhatta annak a lánynak a halálát, aki két és fél éve kapott szén-monoxid mérgezést.

Ritka helyzet állt elő a Debreceni Ítélőtábla tárgyalásán,
mind a védelem, mind a vádat képviselő ügyész a vádlott felmentését indítványozta, aminek a Debreceni Ítélőtábla helyt adott, és felmentette a férfit az ellene emelt gondatlanságból elkövetett emberölés vádja alól.

Az Ítélőtábla gépészeti és áramlástani szakértőket hallgatott meg, akiknek a szakvéleménye is azt támasztotta alá: a vádlott nem felelős a 2007. március 23-án bekövetkezett tragédiáért, ami egy fiatal lány életét követelte.

A vádlott és felesége Nyírtelek településen rendelkeztek családi házzal. A ház fűtését gázkazán látta el, a meleg vizet pedig a fürdőszobában felszerelt, ún. nyílt rendszerű vízmelegítő biztosította.

Az említett vízmelegítő készülék műszaki átvétele 1986-ban történt, karbantartását, esetenkénti javítását a vádlott unokatestvére végezte, aki gázkészülék-szerelő mester. A készüléken utoljára 2005 májusában is végeztek karbantartást.

A vádlott 2002-ben a családi ház konyhájába páraelszívó készüléket szerelt fel, aminek beszerelésével megszegett egy újabb szabályt, amely előírta, hogy a helyiség rendeltetésének megfelelő mértékű szellőzés lehetőségéről gondoskodni kell, vagyis a vádlottnak a tüzelőberendezés megfelelő légellátását is biztosítani kellett volna.

2007. március 23-án a környéken viharos szél fújt.
A vádlott és családja, gyermekei is otthon tartózkodtak, illetve fiának barátnői is náluk voltak. Az egyikük, T. Judit sértett 17.00 óra tájban fürödni indult, a kádba vizet engedett, működésbe hozva ezzel a gázkészüléket. A készülékben elégtelen égés következményeként nagy mennyiségű szén-monoxid termelődött.

A szakértők szerint elsősorban az erős szél miatt a fürdőszobában jelentős mennyiségű szén-monoxid keletkezett, ezért a fiatal lány holtan ájult a vízbe.

Amikor a vádlott felfedezte a vízben fekvő sértettet, kivitte a fürdőszobából, orvost és mentőt hívtak, akik majd egy órán keresztül próbálkoztak a lány újraélesztésével, de nem jártak sikerrel.

A férfi azóta leszerelte a készüléket, helyette villanybojlert használnak vízmelegítésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik