Belföld

Távozott az „engedékeny” tisztifőorvos

Az IRM Zrt. őssejt tárolására kért és kapott engedélyt az ÁNTSZ-től, kutatásra viszont nem – közölte lapunkkal az ÁNTSZ. Kiderítettük: az általunk idézett dokumentumokat aláíró tisztifőorvos távozni kényszerült a posztjáról.

Az ÁNTSZ-től csontvelői, perifériális és köldökvér sejt/őssejt gyűjtésére, tárolására kért és kapott engedélyt az őssejtbotrányba keveredett IRM Zrt. Két alkalommal őssejt kutatásra is kértek engedélyt, de az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) Etikai Bizottsága engedélyének hiányában a tevékenység meg sem volt kezdhető – közölte az FN megkeresésére az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Sejtbanki tevékenységre, azaz pl őssejt gyűjtésére, jogszabályi felhatalmazás alapján az ÁNTSZ területileg illetékes regionális intézete adja ki az engedélyt, az ilyen tevékenységhez az Egészségügyi Tudományos Tanács engedélyére nincs szükség. Emberen végzendő kutatási tevékenység megkezdése előtt viszont kötelező az ETT engedélyének megszerzése – ennek hiányában a tevékenység még működési engedély birtokában sem kezdhető meg.

„Átültetési és visszaültetési célú csontvelői, perifériális és köldökvér sejt/őssejt” gyűjtésére – az FN-en megjelent cikkel ellentétben – nem az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT), hanem az ÁNTSZ ad engedélyt annak az egészségügyi szolgáltatónak, amelyik a jogszabályban meghatározott, ezen szakma végzéséhez szükséges minimum feltételeket teljesíti – áll a közleményben.

Továbbra sem kaptunk azonban választ arra, milyen jogosítványokkal rendelkezett a cég az embrionális őssejtekkel kapcsolatban. Ugyancsak nem világos, hogy valójában mit vett tudomásul a regionális ÁNTSZ, amikor az egyik hivatalos levelében ezt írja: „átültetési és visszaültetési célú csontvelői, perifériális és köldökvér sejt/őssejt gyűjtés szakmát (szakmakód: 6104) – beleértve az embrionális/foetális őssejtet is – a szakma szabályai szerint az alábbiakban felsorolt kórképekben gyakorolják”.

A fenti levelet aláíró dél-dunántúli regionális tisztifőorvos azóta távozni kényszerült a posztjáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik