Belföld

Az ÁNTSZ tudtával ment az őssejtmutyi?

Az ÁNTSZ több határozatban működési engedélyt adott az őssejtbotrányba keveredett IRM Zrt.-nek „Átültetési és visszaültetési célú csontvelői, perifériális és köldökvér sejt/őssejt” gyűjtésére – derül ki az FN birtokában lévő dokumentumokból. Ilyen engedélyt tudomásunk szerint csak az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) adhat ki.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Dél-dunántúli Regionális Intézete 2007 tavaszán szövet- és sejtbanki tevékenységre, valamint átültetési és visszaültetési célú csontvelői, perifériális és köldökvér sejt/őssejt gyűjtésére adott működési engedélyt a „SEFFER és RENNER” Magánklinika Korlátolt Felelősségű Társaságnak. A dokumentum szerint a cég által végezni kívánt egészségügyi szolgáltatás: átültetési célú őssejtgyűjtés, beleértve az embrionális őssejtet is.

Szigorúak a szabályok az őjjest gyűjtésére (Képünk illusztráció, Fotó: MTI)

Szigorúak a szabályok az őjjest gyűjtésére (Képünk illusztráció, Fotó: MTI)

Szeptemberben ugyanez a regionális ÁNTSZ az IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaságnak ad működési engedélyt általános laboratóriumi diagnosztikára. A tevékenyég gyakorlását egészségügyi szolgáltató, a Seffer és Renner Magánklinika Kft. közreműködésével „valósítják meg”. Egy héttel később az IRM is megkapja a működési engedélyt szövet- és sejtbanki tevékenységre, és átültetési és visszaültetési célú csontvelői, perifériális és köldökvér sejt/őssejt gyűjtésére. A „végezni kívánt egészségügyi szolgáltatás” itt is: átültetési célú őssejtgyűjtés, beleértve az embrionális őssejtet is, gyógykezelés céljából.

Egy 2007. október 9-én kelt dokumentumban ugyancsak a dél-dunántúli tisztiorvosi szolgálat „tudomásul veszi”, hogy az IRM ZRT. az „átültetési és visszaültetési célú csontvelői, perifériális és köldökvér sejt/őssejt gyűjtés szakmát (szakmakód: 6104) – beleértve az embrionális/foetális őssejtet is – a szakma szabályai szerint az alábbiakban felsorolt kórképekben gyakorolják”.

A korábban lapunk birtokába került információk szerint azonban hasonló engedélyek kiadására egyedül az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) jogosult, amely viszont elutasító határozatot hozott. A tisztiorvosi szolgálat ilyen ügyekben csak az őssejtbank létesítésének feltételeiről dönthet.

Az ügyben keressük az ÁNTSZ illetékeseit, eddig sem Falus Ferenc országos, sem Schäffer Károlynak regionális tisztifőorvost nem sikerült elérnünk.

Lapunk kérdésére az ETT közleményben erősítette meg: Jelenleg Magyarországon nincs kiadott engedély az őssejttel végzett emberi kutatásokra. Orvosbiológiai őssejt kutatást az Egészségügyi Tudományos Tanács Kutatás Etikai Bizottsága engedélyezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik