Belföld

Uszálystrandot adtak át Budapesten

Átadták csütörtökön Budapest legújabb, két uszályon kialakított strandját, amely az Erzsébet híd és a Lánchíd között helyezkedik el, és a pesti alsó rakpartról közelíthető meg.

A strandot péntek délelőtt 10 órakor nyitják meg, júliusban a belépés ingyenes.

Az Uszálystrand egy uszály rakteréből kialakított úszó- és gyermekmedencéből, valamint az uszály mellé csatolt két bárkából áll, területe csaknem 2100 négyzetméter. Az úszó strandon egyszerre legfeljebb négyszázan tartózkodhatnak, s azon zuhanyzók, bár és napozóágyak is helyet kaptak.

Legfeljebb 400-an férnek el (Fotó: MTI)

Legfeljebb 400-an férnek el (Fotó: MTI)

Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester az átadón elmondta, hogy a helyszín egyszerre ad lehetőséget találkozásra, strandolásra, s az esti órákban szórakozásra. Hozzátette: a létesítmény megoldja azt az „évtizedes” problémát, hogy az alsó rakpartok miatt nehéz a Duna megközelítése; itt vízközelbe lehet hozni az embereket.

A megvalósítás az írásos összegzés szerint 260 millió forintba került, a költségekhez a város a Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Zrt.-n, a Fővárosi Vízművek Zrt.-n, valamint a Budapest Szíve Programon keresztül járult hozzá.

A strand ötlete még Budapest európai kulturális pályázatában szerepelt. Miután Pécs nyerte meg a pályázatot, az ötletet elvetették, de később azt egy magáncég felkarolta.
Korábban is létezett Budapesten egy hasonló strand, a két világháború között a Margit híd déli lábánál a Duna-partról benyúló stéget használták strandnak.

Az Uszálystrandot a Városi Tájkép Csoport tervezte meg, az ő nevükhöz fűződik a Móricz Zsigmond körtéri melegedő kövek létrehozása is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik