Belföld

Sólyom ismét Bakát jelöli

A köztársasági elnök kedden ismét Baka Andrást jelölte a legfelsőbb bíróság elnökének – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH).

A két nagy parlamenti frakció nyilvánosan támogatásáról biztosította Baka Andrást, és megválasztását az Országos Igazságszolgáltatási Tanács is támogatta. A jelölt a tegnapi szavazáson mégsem kapta meg a szükséges többséget. Ez megrendítette a parlament szavahihetőségét, és ezzel az államszervezet demokratikus működése sérült. Az államfő szerint csak a nyilatkozatokkal összhangban lévő szavazás képes orvosolni ezt a sérülést – áll a hivatal közleményében.

A Fidesz frakcióülésén újból meghallgatják majd Baka Andrást, akit az államfő újrajelölt a legfelső bíróság elnöki posztjára – közölte Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. Dávid Ibolya arra kéri a pártokat, ne tekintsék hazugságvizsgáló gépnek az Országgyűlést, és pillanatnyi érdekeik alapján ne rúgják fel a titkos szavazás demokratikus intézményét a főbíróválasztás kapcsán. Az MDF elnöke közölte: azt szeretné, hogy a pártok együtt kérjék fel az államfőt új jelölt vagy új jelöltek állítására.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerint a parlament jövő hétfőn vagy egy héttel később szavazhat Baka András megválasztásáról. Tárgyalnak erről a házbizottság csütörtöki ülésén, ahol ha bármelyik frakció kezdeményezi, megvitathatják a nyílt vagy titkos szavazás kérdését is. Akkor van lehetőség arra, hogy mihamarabb szavazzanak a jelöltről, ha az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és a parlament alkotmányügyi bizottsága sem ragaszkodik ahhoz, hogy újra meghallgassa Baka Andrást – mondta.

Hétfőn a Parlamentben 184 igen, 108 nem és 54 érvénytelen szavazat mellett utasították el Bakát, mert a megválasztásához kétharmados támogatottság kellett volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik