Belföld

Már bejelenthetők a viharkárok

Mától jelenthetik be a károkat a helyi önkormányzatoknál azok, akiknek a házát megrongálta a múlt hét végi jégverés és vihar, az erről szóló kormányrendelet hétfő este jelent meg. Elsőként azok kapnak kártérítést, akiknek lakhatatlanná vált az otthonuk a Nyírségben.

A biztosítók és a kárszakértők csaknem 930 millió forintra becsülik a nyírségi viharkárokat. A károsultak azonban csak akkor kaphatnak támogatást, ha a kár összege meghaladja a húszezer forintot, és a lakóingatlan tetőszerkezete, tűzfala, illetve kéménye sérült – mondta a Krónikának Szitáné Bilanics Erzsébet, az önkormányzati minisztérium főosztályvezetője. A károsultaknak legkésőbb június 30-ig kell bejelentést tenniük, csak utána kaphatnak a támogatási keretből – írja a Magyar Rádió online.

„A lakosoknak augusztus 31-ig kell elszámolniuk az önkormányzatokkal. Minden egyes kártérítéssel kapcsolatos számlát be kell mutatniuk, és az önkormányzat ellenőrzi szeptember 30-ig, aztán elszámol az összesítés szerint” – mondta a főosztályvezető.

Akinek nem volt biztosítása június 7-én, csak akkor kaphat a támogatásból, ha július 31-ig biztosítást köt lakására. Akiknek volt biztosításuk, a kárigény biztosító által meg nem térített kárösszeg nyolcvan százalékáig kaphatnak kártérítést, azok pedig, akiknek nincs biztosításuk, az elismert kárösszeg hatvan százalékáig.

Az Allianz biztosítóhoz eddig 1800 kárbejelentés érkezett a Nyírségből. „A kárigények 85 százalékát már rendeztük is, több mint százmillió forintot kifizettünk, de a várható teljes összeg meg fogja közelíteni a kétszázmillió forintot” – mondta Lenkey Anikó, a társaság kommunikációs vezetője.

Egy másik biztosítótársaság is arról számolt be, hogy folyamatos a kárkifizetés, és a kisebb károkat egy-két napon belül kifizetik. A Groupama Garancia Biztosítóhoz eddig 3100 bejelentés érkezett, és az esetek harmadában már fizetett is a cég.

Az aszálykárokat szerdáig lehet bejelenteni a falugazdászoknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik