Belföld

Kifúrnák Kókát

A frakcióvezető és az országgyűlési képviselőcsoport egy részének távozásában látja az SZDSZ megújulásának egyik feltételét Léderer András, aki erről kedden nyilatkozott az MTI-nek. A párt múlt héten lemondott ügyvivője szerint a szabad demokraták ügyvivő testületének (üt) és frakciójának kompromisszumos működése nem életképes.

Az SZDSZ Új Generáció nevű ifjúsági szervezetének vezetője elszomorítónak nevezte, hogy a párt szombati országos tanácsának (ot) ülésén látszott, “vannak emberek, akik nem akarják meglátni, hogy mi a személyes felelősségük az európai parlamenti (EP) választás eredményében”.

Úgy fogalmazott, hogy Kóka János frakcióvezető egy hét alatt sem tudta végiggondolni, hogyan értékeli a kudarcot, hiszen nem szólt hozzá a vitához, és “láthatóan nem szándékozik levonni a következtetéseket, és nem hajlandó felajánlani a lemondását”.

Az MTI kérdésére, hogy indul-e a júliusi tisztújításon az ügyvivői
posztért, azt mondta, megtiszteltetésnek veszi, hogy a tagok jelentős
része szerint hozzá tudna járulni egy sikeres liberális politika
megteremtéséhez, de csak akkor látja értelmét a részvételnek, ha a
frakcióvezető és a képviselőcsoport egy része távozik. Léderer András szerint az országgyűlési képviselőcsoport vezetőjének – helyetteséhez, Gusztos Péterhez hasonlóan – legkésőbb szombaton meg kellett volna tennie ezt a gesztust.

A volt ügyvivő annak a meglátásának is hangot adott, hogy hiába akarnak a párttagok és a pártvezetés is egyaránt változásokat, amíg látszik, hogy a frakció és az üt nem képes a kompromisszumos együttműködésre.

Véleménye szerint az elmúlt egy év bebizonyította, hogy az csupán “hiú ábránd volt”. Hozzátette, ezért is javasolta azt az országos tanács szombati ülésén, hogy bárki lesz is a párt következő elnöke, és bármilyen politikát folytat is majd, az csak akkor fog működni, ha az ő elképzeléseinek megfelelő frakció áll össze.

Ennek kapcsán kijelentette, egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint a parlamenti frakció jelentős részét is le kell cserélni. Az MTI-nek neveket nem mondott, csak annyit közölt, hogy az országgyűlési képviselőcsoport tagjai egy-két kivételtől eltekintve húsz éve a parlamentben vannak, miközben közülük többen gyakran nyíltan szembementek az üt és az éppen regnáló elnök politikájával.

Hozzátette, akik a parlamenti munkát végzik, azok jelentősen felelősek a kialakult eredményért. Véleménye szerint az SZDSZ most már csak akkor tud talpra állni, ha a személyi változások megvalósultak, mert “ugyanazokkal az emberekkel más stílust képviselni nem lehet”.

Hiába mondja azt az SZDSZ, hogy a szabadság és a szolidaritás pártja, ha az emberek többségének az a mondat jut róluk eszébe, hogy “nem kérdezzük meg a békákat, amikor lecsapoljuk a mocsarat” – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik