Belföld

Adományokat is vár a kormány a krízisalapba

Egymilliárd forintos krízisalap létrehozásáról dönt szerdai ülésén a kormány, a számítások szerint az összeg a leghátrányosabb helyzetű 30 ezer családnak képes egyszeri segítséget nyújtani - mondta Herczog László szociális és munkaügyi miniszter kedden a Társadalmi Unió képviselői klubjának budapesti rendezvényén.

Az egymilliárd forintot a költségvetési tartalékból különíti el a kormány – közölte a miniszter, hozzátéve, hogy az induló keretet kiegészítik azok az összegek, amelyek a miniszteri, illetve az állami vezetők fizetésének csökkentése után ebbe az alapba folynak be, de ide kerülnek a pénzintézetek bírságolásából származó tételek is.

A kormány reményei szerint a krízisalap adományokkal is bővülni fog – jelezte Herczog László.

A krízisalapból egyszeri segély folyósítható, minimum 20 ezer, maximum 50 ezer forint, kivételes esetekben 100 ezer forint. A helyzetfelmérésben civilszervezetekből és egyházakból felálló tanácsadó testületre támaszkodik a Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság, amely országos hálózattal rendelkezve kezeli a krízisalapot – mondta a miniszter.

A rászorulóknak ki kell tölteniük egy nyomtatványt, amelynél szükség szerint civil- és karitászszervezetek segítséget nyújtanak, s a kitöltött nyomtatványt a jegyzőkhöz kell eljuttatni – ismertette a folyósítás menetrendjének első fázisát Herczog László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik