Belföld

A guantánamói különmegbízott Magyarországon tárgyal

Magyarországon tárgyal csütörtökön az amerikai elnök által kinevezett guantánamói különmegbízott, a diplomata a kormány és a pártok képviselőivel is egyeztet az egykori foglyok esetleges befogadásáról - tudta meg az MTI hétfőn diplomáciai forrásokból.

Daniel Fried kizárólag tájékoztatást ad, semmilyen döntés nem születik a foglyok befogadásának ügyében a csütörtöki tárgyaláson. Az amerikai államtitkár-helyettes a külügyminisztérium képviselői mellett találkozik a frakcióvezetőkkel, a parlamenti pártok képviselőivel is – mondta az MTI diplomáciai forrása.

A tervek szerint a magyar fél megvárja az amerikai tájékoztatást. A kormány ezután akkor dönt majd a foglyok befogadásáról, ha ebben a kérdésben konszenzus van a parlamenti pártok között. A tervek szerint a kérdésben a parlament nemzetbiztonsági, valamint a külügyi bizottság is állást fog foglalni – tette hozzá.

Az amerikai különmegbízott egy uniós körút részeként látogat Magyarországra, Portugáliából érkezik majd Budapestre – tudta meg az MTI. A külügyi szóvivő egy hónapja arról beszélt, hogy Magyarország esetében változatlanul egy-két ember befogadásáról lehet szó. Az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője ezt megelőzően arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a döntés után még ez év végéig megérkezhetnek az egykori foglyok.

Barack Obama amerikai elnök január 22-én rendelte el a guantánamói katonai börtön egy éven belüli bezárását. A foglyok befogadásáról néhány héttel később számos európai országgal, így Magyarországgal is tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államok.

Guantánamón jelenleg mintegy 250 embert tartanak elzárva a világtól, akik döntően arab országok állampolgárai. Sokuk már évek óta az amerikai börtöntábor lakója, néhányukat olyan módszerekkel vallatták, amelyek jogvédő csoportok szerint kínzásnak minősülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik