Belföld

Bencsik is a víz privatizációjáról beszél

A magyar ivóvízkincs privatizációjával kapcsolatos történet újabb fordulójának nevezte hétfői sajtótájékoztatóján Bencsik János tatabányai polgármester, fideszes országgyűlési képviselő azt, hogy az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. gazdasági társaság formájában tervezi biztosítani a karbantartási, hibaelhárítási feladatokat.

Bemutatva “Az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. működésének és szerkezetének korszerűsítése” munkacímet viselő dokumentumot, a polgármester embertelennek és cinikusnak nevezte a kialakult helyzetet. Mint mondta, miközben az Észak-dunántúli Vízmű (ÉDV) Zrt. 80 millió forint alaptőkével létrehoz egy korlátolt felelősségű társaságot, további 200 millió forint külső tőke bevonását is tervezi, hogy elejét vegye az esetleges finanszírozási zavaroknak. “Ezt úgy hívják, hogy privatizáció” – közölte, hozzátéve, hogy egy állami tőkével létrehozott gazdasági társaságba vonnak be két és félszer több magántőkét.

A dokumentumra hivatkozva a polgármester elmondta: a magántőke bevonására azért is szükség van, mert a hatékonyság javítása miatt várhatóan dolgozókat bocsátanak el, akiknek több tízmilliós végkielégítést kell fizetni.

Emellett az ÉDV Zrt. át kíván térni a multinacionális szolgáltatók gyakorlatára, azaz úgynevezett “call center” venné át az ügyfélszolgálati irodák szerepét. Ezáltal a szolgáltató elérhetetlenné válhat az ügyfelek számára – utalt a dokumentumra Bencsik János.

Bencsik János idézte a Magyar Vízközmű Szövetség ügyvezetője, Ányos József szavait, aki kijelentette: szorgalmazzák a bújtatott, lopakodó magánosítás megállítását. A polgármester hozzátette: ha többségi magántulajdonba kerül a vízműszolgáltatás, akkor korlátozottabban lehet hozzájutni az uniós forrásokhoz.

A polgármester szerint bármilyen hatékonyságot növelő, de közösségi tulajdont feltételező átszervezést meg kell előznie a víziközműtörvény elfogadásának, mert jelenleg nem tisztázott, milyen kötelezettségei vannak egy ivóvíz szolgáltatónak.

Egyúttal felkérte Zsidek Ferencet, az ÉDV Zrt. felügyelő bizottságának szocialista önkormányzati delegáltját, hogy ne támogassa az FB június 17-i ülésén a dokumentum elfogadását.
Zsidek Ferenc az MTI kérdésére elmondta: egyelőre nem hozott döntést, de tanulmányozza az egyébként folyamatosan módosuló dokumentumot.

Az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. később reagál a polgármester szavaira.

Mint arról már korábban írtunk: a Pénzügyminisztérium szerint nincs napirenden a vízügyi privatizáció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik