Belföld

A gyedről és a családi pótlékról dönt hétfőn az Országgyűlés

A terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj (gyed), valamint a családi pótlék igénybevételének és folyósításának szabályairól szóló törvényjavaslatról dönt hétfőn, jövő heti kétnapos ülésének első napján az Országgyűlés.

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény, valamint egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat szerint a jövőben a szülési szabadság 24 hetére folyósított terhességi-gyermekágyi segélyre és gyedre az lesz jogosult, aki a szülést megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt. A gyes időtartama változik, háromról két évre csökken.

Változik a korhatár

A módosítás szerint a gyedet legfeljebb olyan időtartamra lehet igénybe venni, mint amennyit a szülő biztosítási jogviszonyban töltött, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig. Az új szabályok csak a 2010. április 30-a után világra jött gyerekekre lesznek érvényesek.

A családi pótlék felső korhatára is módosul: 23-ról 20 évre szállítják le. Egyes esetekben az önkormányzatokat határozhatnak úgy, hogy a családi pótlék gyermek után járó összegének legfeljebb 50 százalékát természetbeni formában nyújtják.

Szakképzés és UD Zrt.

Szocialista képviselők kezdeményezésére várhatóan módosítják a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló törvényt és az ezzel összefüggő egyes jogszabályokat.

Szavaznak arról a javaslatról, amely az MDF-frakció megszűnése miatt 12-ről 10 főre csökkenti az úgynevezett árnyék-titkosszolgálat ügyeit vizsgáló bizottság létszámát. Az UD Zrt.-vel kapcsolatos vizsgálóbizottságnak arra kellene választ adnia, hogy a cég, továbbá a vezetői által működtetett cégcsoport tevékenysége mire irányult.

A határozathozatalok után folytatódik az erőszakos, fegyveres bűncselekmények szigorítást tartalmazó, a büntető törvénykönyvről szóló törvény módosításának általános vitája, illetve az állami vagyonról szóló jogszabály módosításának részletes vitája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik