Belföld

29,5 millió lesz minden ingatlan

Bokros Lajos bírálta az ingatlanadó kivetésének módját és az adóék csökkentését nevezte a legfontosabb feladatnak. Lendvai megoldásokat importál majd az EP-ből, Fodor a liberális frakcióba szeretne bekerülni, Orbán pedig határok nélküli magyar képviseletet szeretne. Farkas Flórián a Fidesztől várja a romák problémáinak megoldását.

Az adóreform integráns része a reformok „kritikus tömegének” – mondta Bokros Lajos. Az MDF európai parlamenti listavezetője az egyik legfontosabb feladatnak az adóék, azaz a bruttó és a nettó bér közötti különbség csökkentését nevezte. Ez ma Magyarországon jóval ötven százalék felett van, a magasabb jövedelműeknél pedig a 67 százalékig is felmehet – mondta a volt pénzügyminiszter.

Az adóreform ott kezdődik, hogy többen fizetnek kevesebb adót, aminek legfontosabb követelménye a minimálbér adómentességének megszüntetése lenne. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a munkavállalók negyven százaléka minimálbérre van bejelentve, amely arány éppen kétszerese a nyugat-európai országokénak.

(MTI)

(MTI)

A tervezett vagyonadó elhibázott, nem szolgálja azt a célt, hogy kiváltson más adókat, mint például az iparűzési vagy a kommunális adót, mert nem származik belőle annyi bevétel. Holott az ingatlanadó célja az volna, hogy a helyi önkormányzat számára termeljen kellő bevételt – fűzte hozzá. Rossz döntés, hogy a vagyonadót 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanokra vetnék ki, szerinte a határt már a 10-15 millió forint közötti értékű ingatlanoknál kellene meghúzni. Bokros Lajos szerint mindenki meg fogja találni a módját, hogy az ingatlanja 29,5 millió forintot érjen.

Megoldásokat importál az MSZP

A szocialisták olyan képviselőket küld az Európai Parlamentbe (EP), akik a konfliktusok exportálása helyett a megoldások importjára törekednek – jelentette ki Lendvai Ildikó. Az egyik európai norma, amelynek átvételét, importját kívánja elérni az MSZP, a sokszínűség.

A szociális Európa normájának a válságkezelésben igazságos Magyarország felel meg. Hozzátette: a kampányban felvállalják, hogy a szociális Európa és Magyarország gondolatát olyan válságkezeléssel próbálják megvalósítani, amely a munkahelyek védelmét állítja a középpontba és ennek a szempontnak alárendelve hajt végre adóreformot.

Göncz Kinga szerint erős baloldal kell az unió parlamentjébe, és erős magyar baloldali képviselet. Viszonylag kevésbé látszott a magyar uniós képviselők eddigi munkája Magyarországon, ezen változtatni kell a jövőben, cél az is, hogy az ország polgárai tudják, értsék, mit tesz az országért az unióhoz delegált 22 képviselő Brüsszelben.

Az EP-választás nem belpolitikai választás, bár a Fidesz megpróbálja ezt „összemosni”. Június 7-én nem az országgyűlési választások első fordulóját tartják, ezt mindenkinek tudnia kell – fogalmazott az MSZP európai parlamenti listavezetője.

Rendőrség vagy csendőrség ?

A Jobbik arra számít, hogy soraikból nemcsak egy, de akár több képviselő is eljuthat az Európai Parlamentbe. Vona Gábor, a párt elnöke szerint csak a magyar emberek hozzáállásán múlik, hogy hány jobbikos képviselőt sikerül bejuttatniuk az EP-be. „Optimisták vagyunk, azt látjuk, hogy van igény a politikánkra” – fogalmazott.

A párt elvárja, hogy a konkurens pártokkal folytatott vitában a programok ütközzenek össze, a Jobbik a „szimbolikusan 56 oldalas programját” már márciusban bemutatta. Vona Gábor a párt programjából kiemelte a gazdasági válság kezeléséről szóló elképzelésüket. Szerinte álvita van ebben a kérdésben, a legalapvetőbb és legsúlyosabb problémáról nem esik szó, hogy az államadósság már olyan súlyos teher, amit az ország nem tud elviselni, ezért az új magyar kormánynak erről tárgyalásokat kell kezdeményeznie.

A Jobbik szerint le kell állítani az olyan „presztízsberuházásokat”, mint a négyes metró vagy az autópályák építése, mert a jelenlegi kormányzat nem bizonyította be, hogy azok a korrupció kizárásával folynak. Vidéken ismét fel kell állítani a csendőrséget, ami szerinte a biztonságot garantálná. Ugyanakkor ha bebizonyosodik, hogy ehhez elegendő a rendőrség megerősítése, akkor a szervezeti forma másodlagos.

Mindenkinek kell a liberális támogatás

Fodor Gábor SZDSZ-elnök úgy vélte, hogy Magyarországnak minden jelentős európai frakcióban ott kell lennie. Az Európai Unió arculatát három jelentős frakció, a konzervatív, a szocialista és a liberális határozza meg, Magyarország pedig nem engedheti meg magának, hogy ezek bármelyikében ne legyen képviselve – mondta.

Kijelentette: önmagukban sem a konzervatívok, sem a szocialisták nem képesek biztosítani a döntésekhez szükséges többséget a liberálisok támogatása nélkül. A választás belpolitikai tétjét említve közölte, a liberálisok akarnak a harmadik erő lenni Magyarországon, hiszen mások mellett ők határozzák meg Európa arculatát, így ezt a szerepet itthon is nekik kell betölteniük.

(MTI)

(MTI)

Szent-Iványi István, a szabad demokraták EP-listavezetője arról beszélt, hogy az SZDSZ és az európai liberálisok programja egybevág. Programjuk egyes elemeit ismertetve kijelentette, hogy az EU-ba újonnan bekerült tagállamoknak teljes egyenlőséget kell élvezniük. Példaként említette, hogy Ausztria és Németország még mindig nem oldotta fel a magyar munkavállalókkal szembeni korlátozásokat.

A szolgáltatások felszabadításával kapcsolatban azt mondta, a kis- és középvállalkozók számára nem elég az, amit az év végén hatályba lépő szolgáltatási irányelv megad. Hozzátette, azt is el szeretnék érni, hogy a szolgáltatási irányelv az egészségügyi és a pénzügyi szolgáltatókra is vonatkozzon.

A Fidesz felzárkóztatja a cigányságot

Orbán Viktor szerint az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben. Esztergomi beszédében felhívta a figyelmet: „ne feledjék, a szavazófülkében minden magyart várni fog egy másik magyar, a határon túlról”.

A belpolitikai helyzetről szólva a válság okaként azt jelölte meg, hogy „a mérhetetlenül gazdag emberek mohóságukban” elvették a becsületes emberektől azt, amiért egész életükben dolgoztak. Tapasztalatai szerint, „az egész ország egy hangon beszél”, mindenkinek elege van és le akarja zárni az országot zsákutcába juttató Gyurcsány-Bajnai korszakot.

(MTI)

(MTI)

A Fidesz Erős Magyarországért programjának fontos részét alkotják a cigányság felzárkóztatására meghatározott tennivalók, amelyek meghozhatják e népréteg számára a remélt változást – jelentette ki albertirsai választási kampányrendezvényén Farkas Flórián.

A Lungo Drom elnöke szerint a program tartalmazza a cigányság számára a munkalehetőségek megteremtését, a tanulást segítő ösztöndíjrendszer újbóli bevezetését és a lakhatás feltételeinek javítását. „A jelenlegi kormány mindezeket a tennivalókat elhanyagolta, lényegében cigányság elleni politikát folytat” – fogalmazott.

EP-választás az FN-en

Az EP-választás jogi, technikai hátteréről, a listákról és jelöltekről, illetve a legfrissebb aktualitásokról részleteket az FN EP-választási oldalán olvashat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik